1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Lisanssızlar ve tüketim tesisleri mahsuplaşma için gruplaşacak

Lisanssızlar ve tüketim tesisleri mahsuplaşma için gruplaşacak

Lisanssızlarda mahsuplaşma için üretim ve tüketim tesisleri gruplar halinde ilişkilendirilecek.

Lisanssızlar ve tüketim tesisleri mahsuplaşma için gruplaşacak

Enerji Günlüğü - Lisanssız tesislerle ilgili mahsuplaşma işlemleri için üretim ve tüketim tesisleri gruplar halinde ilişkilendirilecek. 

Farklı Dağıtım ya da Görevli Tedarik Şirketi Bölgesinde Yer Alan Üretim ve Tüketim Tesislerinin Mahsuplaşma İşlemlerine İlişkin Usul ve Esaslar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 01 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girmek üzere, yayımlandı. 

Usul ve Esaslar, lisanssız elektrik üretim tesisi kuranların farklı dağıtım ya da görevli tedarik şirketi bölgelerinde bulunan üretim ve tüketim noktaları ile şebeke arasındaki mahsuplaşma işlemlerinin prensiplerini belirlemeyi amaçlıyor. 

BAZI TESİSLER KAPSAM DIŞINDA

Yeni düzenleme, aşağıdaki tesisleri; Enerji Piyasaları İşletme AŞ’nin (EPİAŞ) yürüteceği mahsuplaşma işlemleri kapsamının dışında tutuyor. 

  • 12 Mayıs 2019 tarihinde yürürlükten kaldırılan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ kapsamında bağlantı anlaşması çağrı mektubu düzenlenen, anlaşması imzalanan ya da kabulü yapılarak işletmeye alınan tesisler. 
  • Organize Sanayi Bölgesi dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilere ait lisanssız elektrik üretim tesisleri
  • Saatlik mahsuplaşmaya tabi lisanssız elektrik üretim tesisleri
  • Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında depolama tesisi kurulan lisanssız elektrik üretim tesisleri
  • Belediyelerin yenilenebilir enerji kaynaklara dayalı olmayan katı atık tesisleri ile arıtma tesisi çamurlarının bertarafında kullanılmak üzere kurulan lisanssız elektrik üretim tesisleri.

GRUPTAKİ TÜKETİM TESİSLERİ AYNI ABONE GRUBUNDA OLACAK

Düzenlemeye göre lisanssız elektrik üretim tesisi sahipleri, farklı dağıtım veya görevli tedarik şirketlerinin bölge sınırları içerisinde olan üretim ve tüketim tesislerini; mahsuplaşma işlemlerini gerçekleştirmek için ilişkilendirecekleri bir veya birden fazla grup oluşturabilecekler. 

Ancak aynı grupta ilişkilendirilecek tüketim tesislerinin aynı abone grubunda olması gerekecek. Ayrıca üretim ve tüketim tesisleri bir takvim yılında aynı vergi kimlik numarasına ait, yalnızca bir grupta ilişkilendirmeye konu edilebilecek. Aynı takvim yılı içinde gruplar arasında üretim ve tüketim tesisi değişim işlemi yapılamayacak. 

Üretim tesisiyle ilişkilendirilen birden fazla tüketim tesisi varsa;… 

  • Serbest olmayan tüketiciler,
  • Tedarikçisini seçmemiş serbest tüketiciler,
  • Daha önce tedarikçisini seçmiş olup, tekrar görevli tedarik şirketinden enerji alan serbest tüketiciler ve 
  • Serbest ve serbest olmayan tüketicilerden yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi amacıyla belirlenen tarifeler üzerinden enerji temin etmek isteyen tüketiciler dışındaki tesislerin tamamının tedarikçi seçme hakkını kullanıyor olmaları ve elektrik enerjisini tek bir tedarikçiden alıyor olmaları gerekecek. 

Ayrıca devredilen lisanssız elektrik üretim tesisleri de gruplandırma işlemlerine konu edilebilecek. 

Düzenlemede mahsuplaşmaya esas tutarların nasıl hesaplanacağının formülleri de detaylarıyla bildirildi.

Önceki ve Sonraki Haberler