1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Liseli “Yeşil Beyinler” projelerini sundu

Liseli “Yeşil Beyinler” projelerini sundu

Enerji Günlüğü - ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun düzenlediği “Yılın Yeşil Beyinleri” Uluslararası Proje Yarışması’nda finale kalan 5 liseli...

Liseli “Yeşil Beyinler” projelerini sundu

Enerji Günlüğü - ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun düzenlediği “Yılın Yeşil Beyinleri” Uluslararası Proje Yarışması’nda finale kalan 5 liseli takım sunumlarını tamamladı.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun, Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri Yüksek Lisans Programı tarafından çevre, enerji ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği konularında farkındalığı artırmak ve geliştirmek üzere lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği “Yılın Yeşil Beyinleri” Uluslararası Proje Yarışması’nda final heyecanı yaşanıyor. Yarışma sonunda ilk 3 dereceye girenlerin belirleneceği finalde, finale kalan 5 liseli takım jüri önündeki sunumlarını tamamladılar.

Milliyet Gazetesi eğitim köşe yazarı Abbas Güçlü, Synergy Küresel Enerji kurucu ortağı Yusuf Ertaç, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çevre MühendisliğiFakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülfem Bakan, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kağan Tuncay, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Makina Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Sönmez’den ulaşan Lise jürisinin yaptığı değerlendirmenin ardından yarışmanın ödül sahipleri ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun yarın gerçekleştirilecek yeni akademik yıl açılış töreninde ilan edilecek.

17 farklı ülkeden 271 projenin yarıştığı Uluslararası Proje Yarışması’nda ilk üçe giren takımı oluşturan üniversite öğrencileri, bireysel olarak ödüllendirilecek. Birinci olan takımın üyeleri 1.000’er Euro, ikinci takımın üyeleri 750’şer Euro, üçüncü takımın üyeleri ise 500’er Euro ile ödüllendirilirken, tüm finalistleri bir de KKTC gezisi bekliyor. Uluslararası Kavram Proje Yarışması’nda ise birinci olan liseli takım 1.000 Euro, ikinci olan takım 750 Euro, üçüncü olan takım ise 500 Euro ve tüm finalistler KKTC gezisi ile ödüllendirilecek.

17 FARKLI ÜLKEDEN İLGİNÇ PROJELER

Yarışmanın Liselere yönelik kategorisinde İstanbul Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nden Alican Şafak Özdek ve İbrahim Ertuğrul Erek “Elektrik Alan ile Göl ve Akarsularda Ötrofikasyona Neden Olan Fosfat (PO4-3) ve Nitrat (NO3-) İyonlarının Sudan Ayrılması”, Muğla Marmaris Halıcı Ahmet Urkay Anadolu Lisesi’nden Emre Hatay ve Ahmet Özer “ALGAIR Kavram Proje Bildirisi”, Samsun Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi’nden Şevval İlke Güneysu ve Ezgi Nur Benek “Dedemden Torunuma”,Pakistan Karachi Grammar School’dan Daniyal Motan ve Arvin Anoop “Kınkanatlı Böcek Yöntemiyle Su Toplama”, Sakarya İMKB Mehmet Akif Ersoy Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nden Kubilay Tekin ve Hande Nur Özçatal “Yağmur Suyuyla Damla Sulamayı Destekleme” başlıklı projeleri ile final için yarıştılar.

Final sunumlarının açılış konuşmasını yapan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun eğitim alanında oluşturduğu Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri Yüksek Lisans Programı’nın yapısı itibari ile başka bir örneği olmadığını belirterek,program tarafından üç yıldır gerçekleştirilen bu yarışma ile dünyaya açılmak istediklerini ve bunun başarılı olduğunu söyledi.

Tümer yarın akşam gerçekleştirilecek ödül törenine kadar yarışmada kazananın belli olmayacağını belirterek, öğrencilerin merakla geçecek bir uykusuz gece daha geçireceklerini söyledi.

ÖZEL ÖDÜLLER DE SAHİPLERİNİ BULDU

Yarışma kapsamında bazı projeler de özel ödüle layık görülürken, katılımcıların özel ödül sertifikaları öğrenim gördükleri okullara gönderildi.

Yarışmanın liselere yönelik kategorisinde İzmir Yıldız Tınas İzmiroğlu Anadolu Lisesi’nden İlbey Evcil ve Evren Korkmaz “Dünyamızın Karbon Dengesi”, Ürdün Jubilee School’dan Ayah Abu Hantash ve Rand Thnaibat “Metan – Bir Çözüm”, İzmir Özel TAKEV Fen ve Anadolu Lisesi’nden Mert Can ve Selena Işıldar “Böğürtlen Suyundan Elektrik Üretimi”, Pakistan Beaconhouse Margalla Campus, A-Levels Branch’tan Syed Ammar ve Mahdi Meher Jamy “Biyolojik Kömürden Karbon Ayrıştırılması ve Yenilenebilir Enerji”, TED Konya Koleji’nden Selahattin Selek ve Kader Zeytin “Güneşten Gelen Güç”, Mısır Maadi STEM School for Girls’den Habiba M. Youssef ve Rawda Z. Al-Askary “Işık Üretimi için STELLA’dan Esinlenilen Çözüm” başlıklı projeleri ile özel ödülün sahibi oldular.

Önceki ve Sonraki Haberler