1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Litvanya elektriğinin dörtte birini denizüstü RES’lerden sağlayacak

Litvanya elektriğinin dörtte birini denizüstü RES’lerden sağlayacak

Litvanya, karasularında ülkenin elektrik ihtiyacının dörtte birini karşılayabilecek 700MW'lık bir rüzgar santrali kurmaya hazırlanıyor.

Litvanya elektriğinin dörtte birini denizüstü RES’lerden sağlayacak

Enerji Günlüğü - Litvanya, karasularında ülkenin elektrik ihtiyacının dörtte birini karşılayabilecek 700MW'lık bir rüzgar santrali kurmaya hazırlanıyor.

Litvanya Enerji Bakanlığı, ülkenin karasularında kurulması planlanan 700MW'lık bir rüzgar santralinin yerinin halka sorulması için bir hükümet kararnamesi sundu. Santralin kurulacağı deniz alanının kıyıdan 29 km açıkta olması ve 137.5 metrekarelik bir alanı kaplaması öngörülüyor. Santralin yeri ile ilgili son kararın Haziran başlarında verilmesi bekleniyor. 2030 yılına kadar üretime başlaması planlanan santraller için ilk ihale 2023 yılında yapılacak.

Litvanya Enerji Bakanı Žygimantas Vaičiūnas yaptığı açıklamada, “Bu alana yatırım için şiddetli rekabet başlayacak ve bunun için olabildiğince iyi hazırlanmamız gerekiyor” ifadesini kullandı. 

Hükümet ayrıca, 1 Haziran'dan önce Avrupa Komisyonu ile koordine etmek istediği denizüstü rüzgarı için desteği düzenleyen bir mevzuat hazırlamayı planlıyor.

Küçük bir Baltık ülkesi olan Litvanya 2030 yılına kadar elektrik ihtiyacının yüzde 45’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedefliyor.