1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. LNG gelecekte daha da önem kazanacak

LNG gelecekte daha da önem kazanacak

Enerji Günlüğü - İpragaz Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aratay, kaya gazının, doğal gazın ömrünü petrol rezervlerinin de ötesine taşıdığını...

LNG gelecekte daha da önem kazanacak

Enerji Günlüğü - İpragaz Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aratay, kaya gazının, doğal gazın ömrünü petrol rezervlerinin de ötesine taşıdığını belirterek, “Her geçen gün kullanım alanı genişleyen ve çeşitlenen sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) da dünya enerji senaryolarında gelecekte daha önemli bir rol üstlenecek” dedi. 

11. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Teskon+Sodex Fuarı, İzmir’de başladı. TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından, MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde 17-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen kongre ve fuar, sektörün tüm temsilcilerini buluşturdu. Fuara, 100’e yakın firma katıldı. 11. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, "YARININ BİNALARI: Enerji, Konfor, Çevre, Ekonomi" ana temasıyla düzenlendi. 4 gün sürecek olan kongrede ana tema, 8 sempozyum, 4 seminer, 16 kurs, 4 çalıştay ve 1 panel ile tüm açılardan ele alınıyor.

DOĞALGAZ EN UZUN ÖMÜRLÜ FOSİL YAKIT

Enerji sektöründe LPG, LNG, elektrik ve akaryakıt alanlarında faaliyetleri bulunan ürüten İpragaz da, 11. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Teskon+Sodex Fuarı’nda geniş bir standla yerini aldı. LPG pazarının önde gelen oyuncularından biri konumunda olmasına rağmen, LNG pazarının da önemli oyuncusu olan İpragaz, standında teknoloji ve sistemlerini tanıtırken, aynı zamanda etkinliğin sponsorları arasında da yer aldı.

LNG ÇOK AMAÇLI KULLANILABİLİYOR

İpragaz Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aratay, LNG’nin gelecekte önemli bir rolü olacağı için yatırımların devam ettiğini belirtti. Kaya gazı çalışmalarına da dikkat çeken Aratay şunları söyledi:

"Kaya gazı, doğalgazın ömrünü, petrol rezervlerinin de ötesine taşıdı. Dolayısıyla doğal gaz, bilinen en uzun ömürlü fosil yakıt konumunda. Bununla birlikte LNG kullanımı her geçen gün artıyor ve çeşitleniyor. LNG, mobil elektrik üretiminden tutun, kojenerasyon, trijenerasyon ve belki ilerde mikro kojenerasyon gibi sistemlere destek verebilecek bir ürün. Norveç’in deniz filosunda LNG kullanılan gemi sayısı oldukça fazla. Japonya’nın enerji ihtiyacının % 90’ı LNG’den sağlanıyor. Bu konuda çok fazla örnek var. Özellikle ağır taşıtlar için önemli bir yakıt alternatifi olan LNG’nin kullanımına ilişkin önemli çalışmalar yürütülüyor."

BORU HATTININ ULAŞMADIĞI HER YERE LNG

LNG’nin gelecekte dünya enerji senaryosu içinde daha önemli roller üstleneceğine işaret eden Eyüp Aratay, "Çevreci, temiz, kaliteli ve mobil bir enerji kaynağından bahsediyoruz, üstelik çok uzun ömürlü” dedi. Türkiye’de boru hattının ulaşmadığı, rantabl olmadığı her noktada İpragaz'ın LNG ile kullanıcılara destek sunduğunu anlatan Eratay, bu sayede bugün pek çok sanayi kuruluşunun üretimini, başta turizm olmak üzere birçok sektörün de müşterilerine sunduğu hizmetleri LNG sayesinde, daha ideal şartlarda sağlayabildiğini vurguladı.

TÜRKİYE DÖKME LNG PAZARINDA 1 NUMARA

Yaklaşık 50 milyon metreküplük sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) aktivitesinin yanı sıra 700 milyon metreküpü aşan Türkiye LNG pazarının artık ciddi boyutlara ulaştığına da işaret eden İpragaz Genel Müdür Yardımcısı Aratay şöyle konuştu:

"10 yıl öncesine kadar Türkiye’de böyle bir pazardan bahsetmek mümkün değildi. Oysa şimdi Türkiye, kamyon tankerlerle dökme LNG alanında dünyada 1 numara. Bugün, 2 bini aşkın müşteriye LNG sevkiyatı yapılıyor" dedi. Teknolojik gelişmeler ve Türkiye’de kurulan tesislerin de LNG pazarını önemli bir şekilde büyüttüğünü de belirten Aratay, tüm bu gelişmeler doğrultusunda, dünyada ve Türkiye’de LNG pazarına ilişkin yatırımlara devam edildiğini anlattı.

TESKON, SEKTÖRÜN BULUŞMA NOKTASI

Fuarın açılış kokteylinin de destekçisi olan İpragaz AŞ Dökme Gaz Satış Müdürü Kemal Güveli, konuşmasında 11’inci kez düzenlenen TESKON ile yaptıkları işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. "TESKON, sektör için çok önemli bir organizasyon ve buluşma noktası" diyen Güveli, sektörde söz sahibi olan tüm iş ortakları ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunmanın öneminden de söz etti.

TEMEL ENERJİ ÇÖZÜMLERİ TEK ÇATIDA

LPG, LNG, elektrik ve akaryakıt alanlarında faaliyetler yürüten İpragaz, Türkiye’de temel enerji çözümlerini tek çatı altında sunmasıyla öne çıkıyor. Sektörünün köklü kuruluşu İpragaz; dökme LPG faaliyetlerinde edindiği tecrübeyi, LNG alanına da yansıtıyor. İpragaz, dökme LPG ile fark gözetmeksizin sürdürdüğü LNG piyasasındaki faaliyetlerinde, satışlarını ve pazar payını sürekli geliştirerek bu alanın da en önemli oyuncuları arasında yer aldı. İpragaz, EPDK'dan aldığı lisansla birlikte 2005 yılı Ocak ayından bu yana LNG pazarında. İpragaz, bu pazarda nispeten küçük ve orta boy işletmelere LNG tedarik amaçlı çözümler geliştiriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler