1. HABERLER

  2. PETROL

  3. LPG Dikey Anlaşmalarında grup muafiyeti görüşe açıldı

LPG Dikey Anlaşmalarında grup muafiyeti görüşe açıldı

Enerji Günlüğü - Rekabet Kurulu, LPG sektöründeki Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği Taslağı'nı kamuoyu görüşüne açtı.Rekabet Kurulu,...

LPG Dikey Anlaşmalarında grup muafiyeti görüşe açıldı

Enerji Günlüğü - Rekabet Kurulu, LPG sektöründeki Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği Taslağı'nı kamuoyu görüşüne açtı.

Rekabet Kurulu, tüplü ve dökme LPG hariç olmak üzere, Akaryakıt ve Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Sektöründeki Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği Taslağı'nı kamuoyu görüşüne açtı.

Rekabet Kurulu'ndan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde mal ve hizmet piyasalarında faaliyet gösteren ya da bu piyasaları etkileyen her türlü teşebbüsün aralarında yaptığı rekabeti engelleyici, bozucu ve kısıtlayıcı anlaşma, uygulama ve kararlar ile piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmaları ve rekabeti önemli ölçüde azaltacak birleşme ve devralma niteliğindeki her türlü hukukî işlem ve davranışlar, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4 üncü, 6 ncı ve 7 nci maddeleri uyarınca hukuka aykırı ve yasaktır.

Anılan Kanun’un 5. maddesinde Rekabet Kurulu’nun anılan maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartların tamamının varlığı halinde teşebbüsler arası anlaşma ve uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararlarının 4054 sayılı Kanun’un 4. madde hükümlerinin uygulanmasından muaf tutulmasına karar verebileceği, ayrıca belirli konulardaki anlaşma türlerine bir grup olarak muafiyet tanınmasını sağlayan ve bunların şartlarını gösteren tebliğler çıkarabileceği ifade edilmektedir.

Anılan madde hükmü gereğince hazırlanan akaryakıt ve LPG sektöründe sağlayıcılar ile alıcılar arasında imzalanan bayilik sözleşmeleri ile bu sözleşmelerdeki rekabet etmeme yükümlülüğünün süresine etki eden intifa, tapu siciline şerh edilmiş kira vb. ayni ya da şahsi hakları Tebliğ çerçevesinde düzenleyen “Akaryakıt ve Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) (Tüplü ve Dökme LPG Hariç Olmak Üzere) Sektöründeki Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği Taslağı”na ilişkin görüş, öneri ve değerlendirmelerinizi 3 Mart 2015 tarihine kadar [email protected] e-posta adresine gönderebilirsiniz."

Önceki ve Sonraki Haberler