1. HABERLER

  2. PETROL

  3. LPG istasyonlarında sorumlu müdür olma koşulları gevşetildi

LPG istasyonlarında sorumlu müdür olma koşulları gevşetildi

Enerji Günlüğü - A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi sahibi kişiler, sorumlu müdür sertifikası alarak ve sorumlu müdür sözleşmesi imzalayarak...

LPG istasyonlarında sorumlu müdür olma koşulları gevşetildi

Enerji Günlüğü - A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi sahibi kişiler, sorumlu müdür sertifikası alarak ve sorumlu müdür sözleşmesi imzalayarak LPG otogaz istasyonlarında sorumlu müdür olarak görev alabilecekler.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Eğitim ve Sorumlu Müdür Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i bugünkü Resmi Gazete'de yayımlayarak duyurdu. 

Buna göre, A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi sahibi kişiler, sorumlu müdür sertifikası alarak ve sorumlu müdür sözleşmesi imzalayarak LPG otogaz istasyonlarında sorumlu müdür olarak görev alabilecekler.

Bu kişilere ilişkin eğitim ve belgelendirme esasları her yıl genel uygulama esasları ile belirlenecek. Ayrıca bu kişilerde Otogaz istasyonları için; meslek yüksekokullarının kimya teknolojisi, elektronik teknolojisi, makine, mekatronik, elektrik, enerji tesisleri işletmeciliği, doğalgaz ve tesisatı teknolojisi, gaz ve tesisatı teknolojisi, rafineri ve petro-kimya teknolojisi programlarından veya teknoloji veya mühendislik fakültelerinden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak veya 6269 sayılı Kimyagerlik ve Kimya Mühendisliği Hakkında Kanun kapsamında kimyager unvanını almış olmak veya diğer bölümlerden mezun olmakla beraber mühendislik veya kimya dalında en az yüksek lisans yapmış olmak şartları aranmayacak.

EĞİTİMLER SORUMLU MÜDÜR TARAFINDAN VERİLEMEYECEK

LPG piyasasında görev yapacak tanker şoförleri, dolum personeli, tüp dolum personeli, tüp dağıtım araçlarının şoförleri ve tüp dağıtım personeli, tanker dolum personeli, test ve muayene elemanları ve otogaz LPG dolum personeli ve pompacıların zorunlu olarak almaları gereken  LPG Yetkili İşletme Personeli Sertifikası sertifikası eğitimlerini dolum tesisinde görevli sorumlu müdür veremeyecek. Bu eğitimler sadece TMMOB'a bağlı meslek odalarında verilecek.

Süresi biten Sorumlu Müdür ve LPG Yetkili Teknik Personel Sertifikaları TMMOB’a bağlı meslek odaları tarafından aynı süre için yenilenecek. 

SORUMLU MÜDÜR BELGESİ DÜZENLEMESİNDE SÜRE

Sorumlu müdür sözleşmesinin imzalanmasından itibaren 10 iş günü içerisinde sorumlu müdürün LPG Dolum Tesisleri Sorumlu Müdür Belgesinin veya LPG Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür Belgesinin düzenlenmesi amacıyla TMMOB’a bağlı yetkili meslek odasına başvurması ve bu belgenin düzenlenmesini talep etmesi gerekecek. Aksi halde sorumlu müdür sözleşmesi imzalanmamış sayılacak. Lisans sahibi de süresi içinde sorumlu müdürün bu başvuruyu yapmasını sağlamakla yükümlü olacak. 

Sorumlu müdür sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde lisans sahibi veya sorumlu müdür, sorumlu müdür sözleşmesinin sona ermesinden itibaren 10 iş günü içerisinde durumu TMMOB’a bağlı yetkili meslek odasına bildirmek ve LPG Dolum Tesisleri Sorumlu Müdür Belgesinin veya LPG Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür Belgesinin iptalini talep etmek zorunda olacak. 

Sorumlu müdür sertifikasının herhangi bir nedenle iptal edilmesi halinde, ilgili LPG Dolum Tesisleri Sorumlu Müdür Belgesi veya LPG Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür Belgesi de iptal edilecek. 

SORUMLU MÜDÜR KONTROL KAYIT DEFTERİ BULUNDURULACAK

LPG otogaz istasyonlarında ve dolum tesislerinde, lisans alma tarihinden itibaren yedi gün içerisinde içeriği ve kapsamı TMMOB tarafından belirlenen ve Kurum tarafından onaylanan sorumlu müdür kontrol kayıt defterinin Kurum web sayfasından veya TMMOB’a bağlı meslek odalarından temin edilerek bulundurulacak. Defterin temin edilmesinden ve her an ibraza hazır halde bulundurulmasından lisans sahibi ve sorumlu müdür müştereken sorumlu olacak.

Sorumlu Müdür, kontrol kayıt defterinde belirtilen kontrol formunun zamanında ve eksiksiz doldurulmasıyla, gerekli hallerde ilgili kişi ve makamlara bildirim yapmakla ve defterde belirtilen diğer hususlara uymakla yükümlü olacak. Sorumlu müdürün bu sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde sertifikası iptal edilecek.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih olan bugün itibarıyla sorumlu müdür sertifikası almış bir sorumlu müdür ile sorumlu müdür sözleşmesi yapmış ve tesisi için sorumlu müdür belgesi düzenlenmiş lisans sahipleri hakkında, sorumlu müdür belgelerinde yıllık vize şartı aranmayacak.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler