1. HABERLER

  2. PETROL

  3. LPG lisansı süre uzatımı süreci hızlandırıldı

LPG lisansı süre uzatımı süreci hızlandırıldı

Enerji Günlüğü - LPG lisansı süre uzatımı başvurusu hakkındaki inceleme ve değerlendirme, yapılan yazılı başvurunun Kurum merkez evrakına giriş...

LPG lisansı süre uzatımı süreci hızlandırıldı

Enerji Günlüğü - LPG lisansı süre uzatımı başvurusu hakkındaki inceleme ve değerlendirme, yapılan yazılı başvurunun Kurum merkez evrakına giriş tarihini izleyen altmış gün içerisinde sonuçlandırılacak. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde değişiklikler yaptı. Yönetmelik değişikliği ile lisans uzatım başvuru ve değerlendirmelerinde süre azaltımına gidildi.

Buna göre, LPG lisansı süre uzatımı başvurusu hakkındaki inceleme ve değerlendirme, yapılan yazılı başvurunun Kurum merkez evrakına giriş tarihini izleyen altmış gün içerisinde sonuçlandırılacak. 

BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME SÜRESİ DE KISALTILDI

Daha önce yürürlükteki lisans süresinin bitiminden en erken bir yıl en geç üç ay olan süre uzatım talebi başvuru süresi en erken altı ay, en geç iki ay önce olarak yeniden düzenlendi. 

Öte yandan Süre uzatım başvurusunun ilgili mevzuata uygun olup olmadığı hakkındaki değerlendirme süresi iki aydan on beş güne indirildi. Böylece, sunulan belgelerin Kurum merkez evrakına giriş tarihini izleyen on iş günü içerisinde değerlendirme tamamlanacak. 

Süre uzatım başvurusunun ilgili mevzuata uygun yapılmadığının tespiti halinde, başvuru sahibi belirlenen eksiklikleri on iş günü içerisinde giderecek. Daha önce bu süre bir aydı. 

LPG otogaz bayilik, LPG taşıma, LPG tüpü imalâtı, LPG tüpü muayenesi, tamiri ve bakımı lisanslarının süre uzatımı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Dairesi Başkanlığınca, diğer lisansların süre uzatımı ise Kurul kararıyla sonuçlandırılacak. 

Yine, Süre uzatım talebinin inceleme ve değerlendirmesinde dikkate alınacak hususlar Kurul kararıyla belirlenecek. 

ÖDEMELER YENİDEN DÜZENLENDİ

Lisans bedeli değişikliklerinde,  lisans bedelinin peşin ödenmesi gereken işlemler için başvuru tarihinde geçerli olan lisans bedeli, diğer işlemler için ise başvurunun sonuçlandırıldığı tarihte geçerli olan lisans bedeli ödenecek. 

Her türlü lisans tadili, lisans süre uzatımı ve lisans sureti çıkartma bedeli ile LPG otogaz bayilik, LPG taşıma, LPG tüpü imalâtı, LPG tüpü muayenesi, tamiri ve bakımı lisanslarına ilişkin lisans alma bedelleri başvuruyla birlikte peşin ödenecek. 

Lisans alma bedelinin yüzde biri olarak ödenmiş tutar varsa, lisans başvurusunun reddi halinde bu tutar Kurum tarafından irat kaydedilecek ve irat kaydedilen tutarın iadesi talep edilemeyecek.

Bir dilekçeyle aynı lisans için birden fazla tadil talebinde bulunulması halinde tek lisans tadili bedeli ödenecek.

İade edilen veya reddedilen başvurular için ödenmiş lisans bedelleri, irat kaydedilmiş kısımları hariç olmak üzere, talebi halinde başvuru sahibine iade edilecek.

LİSANS TADİLİ

Dağıtıcısının unvanı tadil edilen LPG Otogaz Bayilerinin lisanslarında kayıtlı dağıtım şirketi bilgisi re’sen tadil edilecek. 

Lisans sahipleri, lisanslarında tadil gerektiren hususları, bu hususların vuku bulma tarihinden itibaren en geç 60 (altmış) gün içinde, gerekli tüm bilgi ve belgelerle birlikte Kuruma yazılı olarak bildirecekler ve lisanslarında tadil talep edecekler. Daha önce bu süre 30 gün idi. Bu süre LPG otogaz bayilik lisansına kayıtlı dağıtım şirketinin değişmesi halinde üç ay olarak uygulanacak.

Dağıtıcı ve depolama lisansları hariç, diğer lisans sahiplerinin unvan tadili işlemi ile sınırlı olmak kaydıyla lisans tadil gerektiren hususun vuku bulma tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde lisans tadil talebinde bulunan lisans sahipleri, istenen bilgi ve belgeleri Kuruma eksiksiz ibraz etmek şartıyla söz konusu tadil yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılacak.

LPG otogaz bayileri, bayisi oldukları dağıtıcının lisansının iptal edilmesi halinde, dağıtıcı ile yapmış oldukları sözleşmenin feshini beklemeksizin başka bir dağıtıcı ile sözleşme imzalayarak lisans tadil başvurusunda bulunabilecekler.

LİSANSIN SONA ERMESİNDE KURUL KARARINA GEREK OLMAYAN HALLER

Yönetmelik değişikliği ile kurul kararı gerektirmeden lisansın sona ereceği durumlar belirlendi. Bu durumlar, Lisans sahibinin iflasının kesinleşmesi, lisans süresinin bitimi, lisans sahibinin ölümü veya tüzel kişiliğinin sona ermesi olarak belirlendi. 

ELEKTRONİK ORTAM AKTİF KULLANILACAK

Kuruma sunulacak belgelerden, onay kodu elektronik ortamda teyit imkânı bulunan elektronik belgeler aksine hüküm bulunmadığı sürece asıl belge olarak kabul edilecek. 

Lisans sahibi anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adreslerini bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde Kuruma bildirmekle yükümlü olacaklar.

LİSANS BAŞVURULARININ DEĞERLENDİRİLMEYE ALINMASI

Usulüne uygun olarak yapıldığı tespit edilen LPG dağıtıcı ve depolama lisans başvurularının incelenmesi ve değerlendirmeye alınabilmesi için, Kurumca başvuru sahiplerine yazılı bildirimde bulunulacak ve belirlenen lisans alma bedelinin yüzde birinin, bildirim tarihinden itibaren onbeş iş günü içerisinde Kurum hesabına yatırılması istenecek.

Usulüne uygun olarak yapıldığı tespit edilen LPG Otogaz Bayilik, LPG taşıma, LPG Tüpü İmalâtı, LPG Tüpü Muayenesi, Tamiri ve Bakımı Lisansı başvuruları doğrudan inceleme ve değerlendirmeye alınacak. 

BİRLEŞME, BÖLÜNME, DEVRALMA

Lisans sahibi tüzel kişilerin aşağıda belirtilen hallerde bu işlemler hakkında Kuruma önceden bilgi vermek zorunda olacaklar:

a) Lisans sahibi tüzel kişinin, başka bir lisans sahibi ile tüm aktif ve pasifleri ile birlikte birleşmek istemesi,

b) Lisans sahibi tüzel kişinin, lisans sahibi olmayan bir tüzel kişiyle birlikte, kendi tüzel kişiliği bünyesinde veya lisans sahibi olmayan diğer tüzel kişi bünyesinde tüm aktif ve pasifleri ile birlikte birleşmek istemesi,

c) Lisans sahibi bir tüzel kişinin tam veya kısmi olarak bölünmek istemesi,

ç) Lisans sahibi bir tüzel kişinin, başka bir şirket tarafından devralınmak istenmesi.

Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından temin edilerek lisans başvurularında Kuruma ibraz edilmiş tüm belgeler, birleşmenin, bölünmenin veya devralmanın ticaret sicilinde tescilinden itibaren 1 yıl içerisinde güncellenerek Kuruma ibraz edilecek.

KATILMA PAYINDA MİKTAR SINIRI KALDIRILDI

Yönetmelik değişikliği ile katılma payı oranı binde biri, katılma payı tutarı ise 2 milyon ABD Dolarını aşamaz şartı kaldırıldı. 

Yine, geçmiş dönemlere ilişkin katılma payı yükümlüğünü yerine getirmeyen gerçek ve tüzel kişilerin lisans, tadil ve süre uzatımı başvuruları; yükümlülüğün, Kurumca yapılacak bildirimden itibaren 10 iş günü içerisinde yerine getirilmemesi halinde değerlendirmeye alınmayacak ve iade edilecek. 

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler