1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Lübnan, Doğu Akdeniz sahasına dönüyor

Lübnan, Doğu Akdeniz sahasına dönüyor

Enerji Günlüğü –  Lübnan, Doğu Akdeniz'de bulunan ve 2013 yılında durdurulan petrol ve gaz arama çalışmalarına yeniden başlayacak. Doğu...

Lübnan, Doğu Akdeniz sahasına dönüyor

Enerji Günlüğü –  Lübnan, Doğu Akdeniz'de bulunan ve 2013 yılında durdurulan petrol ve gaz arama çalışmalarına yeniden başlayacak. 

Doğu Akdeniz enerji piyasasına Lübnan da dahil oluyor. 2014'den bu yanan yaşadığı siyasi kriz nedeniyle oyun dışı kalan Lübnan oyuna tekrar dahil olmak için önemli bir adım attı. Lübnan Hükümeti, 2013 yılından bu yana durdurulmuş olan offshore (açıkdeniz) petrol ve gaz arama çalışmalarını yeniden başlatacak iki kararnameyi dün onayladı. 

Kabul edilen kararnameler ile Doğu Akdeniz'de bulunan ve 96 trilyon kübik feet doğal gaz ile 865 milyon varil petrol rezervine sahip bloklar için ihale süreci başlatılacak. 

Lübnan Kabinesi ayrıca hidrokarbon endüstrisi için gerekli olan vergi rejimi çalışmaları yürütmek ve idrokarbon kanun taslağını hazırlamak üzere iki ayrı bakanlık komitesi kurulmasına karar verdi. 

2013 yılında aralarında Chevron, Total ve Exxon Mobil gibi büyük enerji şirketlerinin de olduğu 46 şirket ihalelere girmeye hak kazanmıştı. 

Ülkede 2014 yılından beri yeni cumhurbaşkanını seçmek için yapılan oylamalarda siyasi partilerin gruplaşması nedeniyle kimse kazanamamış ve ülke iki yıldan fazla bir süre Cumhurbaşkansız kalmıştı. Bu durum ülkede ekonomik bir çok sorunun çözümsüz kalmasına neden oluyordu. 2016 Ekim ayında Mişel Aun Cumhurbaşkanı seçildi, ardından da başbakan olarak Saad Hariri'yi görevlendirdi.

Kabul edilen kararnameler tam metin halinde yayınlandığında konunun daha ayrıntılı olarak anlaşılabileceği ifade ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler