1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Lüksemburg, Avrupa’nın yenilenebilir finans merkezi olacak

Lüksemburg, Avrupa’nın yenilenebilir finans merkezi olacak

Enerji Günlüğü - Lüksemburg, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisine büyük yatırım yaparak atmosferi daha az kirletmeyi ve Avrupa için yeşil finans merkezi...

Lüksemburg, Avrupa’nın yenilenebilir finans merkezi olacak

Enerji Günlüğü - Lüksemburg, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisine büyük yatırım yaparak atmosferi daha az kirletmeyi ve Avrupa için yeşil finans merkezi olmayı hedefliyor.

Küçük bir ülke olmasına rağmen atmosferi fazla kirleten ülkeler arasında yer alan Lüksemburg daha çevreci yatırımlara yönelmek için kolları sıvadı. Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen COP23 İklim Zirvesi kapsamında Avrupa Yatırım Bankası yöneticileriyle bir araya gelen Lüksemburg Finans ve Çevre Bakanları , çevre dostu projeleri finansal olarak destekleyecek bir risk azaltım mekanizması enstitüsü hakkında görüşmeler yürüttü. 

Lüksemburg Maliye Bakanı Pierre Gramegna yaptığı açıklamada, Avrupa'da yeşil finans merkezi olarak konumlanmak istediklerini belirterek, Avrupa Yatırım Bankası ile birlikte çok taraflı kalkınma bankalarından ve özel yatırımcılardan sağlanan fonları dengelemek için yatırımcılara işe başlama fonu sağlayacakları bir ortak girişim oluşturduklarını açıkladı. Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgesinde enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjileri destekleyecek olan ilk proje, başlangıç yatırımı için 5 milyon euro alacak. 

Lüksemburg Çevre Bakanı Carole Dieschbourg da, yenilenebilir enerji ve emisyon azaltım sözlerinin arkasında olduklarını belirtti. 

AB Yenilenebilir Enerji Direktifi çerçevesinde Lüksemburg 2020 yılına kadar enerji ihtiyacının yüzde 11’ini yenilenebilir kaynaklardan karşılama sözü verdi. Lüksemburg son dönemde Litvanya ile rüzgardan elde edilen fazla elektriği satın almak için bir anlaşma imzalamıştı.

 
Önceki ve Sonraki Haberler