1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Macron Türkiye’nin Kıbrıs sularında doğalgaz aramasından endişeli

Macron Türkiye’nin Kıbrıs sularında doğalgaz aramasından endişeli

Enerji Günlüğü - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti karasularında doğalgaz sondaj çalışmalarına başlayacak...

Macron Türkiye’nin Kıbrıs sularında doğalgaz aramasından endişeli

Enerji Günlüğü - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti karasularında doğalgaz sondaj çalışmalarına başlayacak olmasından endişeli olduğunu açıkladı. 

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs adasının güneyi de dahil olmak üzere KKTC'nin belirlediği parsellerde doğalgaz sondajına başlayacak olması bölgede sondaj çalışmaları yapan ülke ve şirketleri huzursuz ediyor. Bunlardan biri de Kıbrıs sularında doğalgaz arama çalışmaları yapan şirketler arasında olan Total’in anavatanı Fransa. 

Lefkoşa'da toplanan 5'inci Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi’nde konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Kıbrıs Adası ve çevresinde yaşanan doğalgaz gelişmelerine ilişkin 'çok endişeli' olduğunu belirterek, ülkesinin bu endişesini Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da ilettiğini söyledi.

ÇİPRAS TOPLANTIYI AKTARMAK ÜZERE TÜRKİYE’YE GELECEK

Zirveye katılan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras önümüzdeki hafta Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve bu toplantı ortamını aktaracağını söyledi. Çipras, Doğu Akdeniz'de doğal zenginliklerden yararlanmanın bir egemenlik hakkı olduğunu savunarak, "Çözüm tüm Kıbrıslıların, yani hem Rum hem de Türk Kıbrıslıların faydasına olacaktır. Doğal kaynakların çıkarılmasından kaynaklanan gelirler eşit ve adil bir şekilde Rumlar ve Türkler arasında paylaşılmalı" diye konuştu.

MGK TOPLANTISI SONRASI AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan Türkiye de aynı gün Kıbrıs etrafındaki büyük doğalgaz yataklarının tespitiyle başlayan Doğu Akdeniz'deki enerji gerilimini gündemine aldı. 5 saat süren Milli Güvelik Kurulu (MGK) toplantısında konu ele alındı. MGK bildirisinde, uluslararası antlaşmalardan doğan hak ve menfaatlerin korunmasına vurgu yapıldı. Toplantıdan önce, Türkiye 'askeri seçenek de masada' restini çekti. 

BARBAROS HAYREDDİN PAŞA SİSMİK GEMİSİ ULAŞTI

KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da sondaj aşamasına gelindiğini belirterek Türkiye'ye ait Barbaros Hayreddin Paşa sismik arama gemisinin KKTC'nin F ve G ruhsat sahalarına intikal ettiğini açıkladı. Kıbrıs etrafındaki parsellerin KKTC tarafından ilan edildiğini hatırlatan Özersay, bunların sadece Kuzey'de değil Rum yönetiminin de doğalgaz aradığı Güney bölgesinde olduğuna da işaret etti. Özersay KKTC adına bir şirket olarak TPAO'ya lisans verdiklerini belirterek bunun Kıbrıs Rum yönetiminin İtalyan ENI ve Amerikan ExxonMobil firmalarına lisans vermesinden farklı bir durum olmadığını kaydetti.

15 Ocak'ta Mısır'da bir araya gelen 7 ülke Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nun kurulması üzerine anlaşmaya varmıştı. Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail, İtalya, Ürdün, Filistin ve Mısır'dan oluşan DAGF'nin ana hedeflerinin, arz ve talebi sağlayarak üyelerin çıkarlarına hizmet edecek bölgesel bir gaz piyasasının kurulması olduğu duyurulmuştu. Merkezinin Kahire'de olması kararlaştırılan DAGF'nin yapısına ilişkin konuları görüşmek üzere üye ülkelerin enerji bakanlarının nisanda yeniden bir araya geleceği belirtildi.

Daha önce ihtilaflı bölgede arama yapmak isteyen İtalyan petrol devi ENI'ye ait gemiye savaş gemisiyle önlemişti. 

ENİ KIBRIS SULARINDAKİ SONDAJ GEMİSİNİ ÇEKTİ

DOĞU AKDENİZ GAZ FORUMU KURULDU

Önceki ve Sonraki Haberler