1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Madencilik sektörü ihracatı 8 ayda 3,3 milyar dolara ulaştı

Madencilik sektörü ihracatı 8 ayda 3,3 milyar dolara ulaştı

Enerji Günlüğü- İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) açıklamasına göre, madencilik sektörü ihracatı yılın 8 aylık döneminde 3 milyar...

Madencilik sektörü ihracatı 8 ayda 3,3 milyar dolara ulaştı

Enerji Günlüğü- İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) açıklamasına göre, madencilik sektörü ihracatı yılın 8 aylık döneminde 3 milyar 352 milyon Dolar’a ulaştı.

İHRACAT EN FAZLA ÇİN, ABD, IRAK, BELÇİKA VE İTALYA’YA

Ocak-Ağustos 2013 döneminde sektör, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 26,5 artırdı. Bu dönemde maden ihracatının en fazla yapıldığı 5 ülke sırasıyla Çin, ABD, Irak, Belçika ve İtalya oldu.

Açıklamada şöyle denildi, “Türk madencilik sektörünün en büyük pazarı olan Çin, 2013 yılının sekiz aylık döneminde de bu konumunu koruyarak en fazla maden ihracatının gerçekleştirildiği ülke oldu. Söz konusu dönemde Çin'e yapılan ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51,7 artışla 1 milyar 657 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde Çin'e en çok ihraç edilen madenler arasında doğal taş, bakır cevherleri, krom cevherleri ve kıymetli metal cevherleri yer aldı.”

AĞUSTOS’TA 401,5 MİLYON DOLAR İHRACAT

Türk madencilik sektörü ihracatı, ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,1 artarak, 401 milyon 502 bin Dolar olarak gerçekleştirdi.

“YENİ PAZARLARDA DA İHRACAT YÜKSELİYOR”

Konu hakkında açıklama yapan İMİB Başkanı Mehmet Özer, konuya ilişkin "Avrupa Birliği'nde etkileri devam eden ekonomik kriz ve Ortadoğu'da yaşanan sıcak gelişmelere rağmen, Türkiye ekonomisinin en önemli damarlarından olan madencilik sektörü ihracatını artırmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Özer, madencilik sektörünün mevcut pazarlarını koruduğunu ve yeni pazarlarda da ihracatını yükselttiğine işaret ederek, "Gerek sektörün büyümesine gerekse Türkiye ekonomisine olumlu etki eden maden ihracatı yakaladığı istikrarla madencilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Ağustos ihracat rakamları da pozitif gidişatın yılsonuna kadar devam edeceğinin sinyallerini net bir şekilde veriyor" değerlendirmesini yaptı.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler