1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Madencilik sektörü ihracatını yüzde 57 artırdı

Madencilik sektörü ihracatını yüzde 57 artırdı

Enerji Günlüğü - Madencilik sektörü, şubat ayında 403 milyon 378 bin dolarlık ihracat yaparak geçtiğimiz yılın şubat ayına kıyasla ihracatını yüzde...

Madencilik sektörü ihracatını yüzde 57 artırdı

Enerji Günlüğü - Madencilik sektörü, şubat ayında 403 milyon 378 bin dolarlık ihracat yaparak geçtiğimiz yılın şubat ayına kıyasla ihracatını yüzde 57 artırdı. Madencilerin en fazla ihracat yaptığı ülkeler ise sırasıyla Çin, ABD, Belçika, Irak ve Suudi Arabistan oldu. Çin’e yapılan ihracat geçtiğimiz yılın Şubat ayına kıyasla yüzde 128,6 artarak 217 milyon 161 bin dolara yükseldi. Madencilik sektörünün Ocak – Şubat 2013 döneminde toplam ihracatı ise 799 milyon 292 bin dolara ulaştı.

Madencilik sektörünün en önemli hedef pazarı olan Çin, Şubat 2013’te toplam ihracattan yüzde 54 ile en büyük payı aldı. Sektörün ihracatını en çok artırdığı pazarlar arasında Uzak Doğu ülkelerinin yer alması ise dikkat çekti. Güney Kore’ye olan ihracat, 2012 yılına kıyasla yüzde 396,8 artarak 6 milyon 652 bin dolara yükseldi. Tayland’a olan ihracat ise yüzde 773,6 artış göstererek 3 milyon 339 bin dolara çıktı.Şubat ayında sektör, 145’in üstünde ülkeye ihracat yaptı.

Sektördeki ihracatın yükselişini değerlendiren İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Özer, “Türkiye ekonomisinin gizli gücü konumunda bulunan madencilik sektörü, 2013 yılına çok iyi bir başlangıç yaptı. Sektör olarak özellikle Uzak Doğu pazarlarında önemli başarılar kaydediyoruz. Çin sektörümüzün en önemli alıcısı olmaya 2013 yılında da devam ediyor. Şubat ayında toplam ihracatımızın yarısından fazlasını Çin’e gerçekleştirmemiz bunun en önemli göstergesi. Çin’in yanı sıra diğer Uzak Doğu ülkeleri de ihracat pazarlarında artık üst sıralara çıkmaya başladı. Güney Kore’ye olan ihracatımızın yüzde 396,8 artmasıyla Güney Kore bir anda sektörümüzün en çok ihracat yaptığı ilk 10 ülke arasında yer aldı. Tayland’a olan ihracatımızdaki artış ise rekor düzeyde gerçekleşti. Tüm bu gelişmeler, sektörümüzün stratejik yol haritasına Uzak Doğu ülkelerinin alınmasının ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor. Sektörümüz doğru stratejilerle devam ederse bu yılki hedefimiz olan 4,5 milyar dolarlık ihracata çok daha erken ulaşabiliriz” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler