1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Mahkeme, Tekkale HES’in iptaline karar verdi!

Mahkeme, Tekkale HES’in iptaline karar verdi!

Enerji Günlüğü - Rize İdare Mahkemesi, Yusufeli’nin Tekkale köyündeki Güngörmez Deresi üzerinde kurulması planlanan hidroelektrik santrali projesine...

Mahkeme, Tekkale HES’in iptaline karar verdi!

Enerji Günlüğü - Rize İdare Mahkemesi, Yusufeli’nin Tekkale köyündeki Güngörmez Deresi üzerinde kurulması planlanan hidroelektrik santrali projesine iptal kararı verdi. Yusufeli Belediyesi, Tekkale köyü suyunun, Yusufeli ilçe merkezinin taşınacağı yerde kullanılacak içme ve kullanma suyu olması, Tekkale HES Projesinde havza planlamasının yapılmadığı, doğal hayatın etkilenmemesi için gerekli tedbirlerin alınmadığı, debi belirlenmesinin yapılmadığı, can suyu miktarının ilgili şirketin inisiyatifine bırakıldığı ve proje tanıtım dosyasının bilimsellikten uzak olduğu gerekçeleri nedeniyle projenin iptali istemiyle dava açmıştı. Mahkeme, belediyenin endişelerini haklı buldu.

Mahkemece uzmanlardan oluşturulan bilirkişi heyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “ÇED gerekli değildir” kararını hukuka uygun bulmadı. Bilirkişi raporunda, proje tanıtım dosyasının, Tekkale hidroelektrik santrali üretim sahası ile ilgili uzmanlardan yararlanılarak hazırlanmadığı, derede yaşayan canlılara ilişkin can suyu miktarı konusunda çelişkili ifadelerin yer aldığı, bu faaliyetin çevresel etkileri ve dere yatağına olan etkileri ÇED gerekli değildir kararı verilirken, dikkate alınmadığı, projede suya ilişkin değerlendirmelerin sadece hidrolik açıdan yapıldığı, sosyo-ekonomik, yerleşim alanları, sosyal ve kültürel faaliyetler yönünden yeterince ele alınmadığı belirtildi. Proje tanıtım dosyasının hem şekilsel hem de teknik açıdan eksik hazırlandığı ve doğal çevreyi oluşturan biyolojik çeşitlilik ile ekosistemin korunmasının da esas olduğunun belirtildiği raporda çevresel etki değerlendirme raporunun hazırlanması gerektiği sonucu çıktı.

Önceki ve Sonraki Haberler