1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Malezyalı Bionas Türkiye pazarında

Malezyalı Bionas Türkiye pazarında

 Enerji Günlüğü - Petrol ve türevi yakıtlarda kullanılan, çevreci ve daha ekonomik biyoyakıt katkı maddeleri geliştiren Bionas, 31 ülkenin ardından...

Malezyalı Bionas Türkiye pazarında

 

Enerji Günlüğü - Petrol ve türevi yakıtlarda kullanılan, çevreci ve daha ekonomik biyoyakıt katkı maddeleri geliştiren Bionas, 31 ülkenin ardından Türkiye pazarına girdi. Türkiye'yi, bölgenin merkezi haline getirmeyi hedefleyen Bionas, Türkiye'de depolama tesisi yatırımının yanı sıra ileride biyoyakıt üretimi yapmayı da planlıyor.

Merkezi ABD'nin California eyaletinde bulunan Bio Oil National Corporation grubunun Malezya'daki şirketi BATC Development BHD'nin Ar-Ge tesislerinde, Hint fıstığı olarak da bilinen jatropha bitkisi üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucu elde edilen Bionas petrol katkı maddelerinin Ar-Ge'si ve üretimi için, bugüne kadar 155 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirildi.

Ürün 2014’te Türkiye’de

Araçlarda fosil yakıtlara göre yüzde 30-40 oranında tasarruf imkânı sağlayan Bionas katkı ürünleri, tüketicilere çok ekonomik bir ürün sunarken, öte yandan temiz ve çevreci bir yakıt kullanma fırsatı da veriyor. Ürünün satış kanalları konusunda görüşmeler sürüyor. Ürünün 2014 başında Türkiye'de pazara sunulması planlanıyor.

Bionas petrol katkı maddelerinin Türkiye pazarına sunulmasıyla ilgili yapılan lansman toplantısında bir konuşma yapan Bio Oil National Corporation CEO'su Zurina Amnan, Türkiye'de hem tasarruflu hem de çevreye duyarlı bir program başlattıklarını belirterek, Türkiye'den çok büyük beklentileri olduğuna, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda bir sunum yapıldığına dikkat çekti. Amnan, Türkiye'ye yönelik planlarını şöyle anlattı: “Üretimi iki ülkede gerçekleştiriyoruz. Ancak, Türkiye'de katkı maddesinin ürün haline getirilmesine yönelik olarak, akaryakıt, su ve katkı maddesinin karıştırılması için bir tesise ihtiyacımız var. Bu da 1 milyon dolar civarında bir yatırım olabilir. İleride Türkiye'de kanola, pamuk tohumu yağı ve ayçiçeğinden biyoyakıt üretimi gerçekleştirmeyi de düşünebiliriz.”

Türkiye Avrupa’ya açılan önemli ve eşsiz bir kapı

Türkiye'ye dair vizyonlarının çok geniş olduğunu ve Türkiye'yi bölgenin merkezi haline getirmek istediklerini ifade eden Amnan, “Türkiye, Avrupa'ya açılan önemli ve eşsiz bir kapı konumunda. Türkiye üzerinden çevre ülkelere çok hızlı bir geçiş yapmayı planlıyoruz. Türkiye'nin bizim yeşil, çevreci ve ekonomik üretim modelimizin önemli bir merkezi haline gelmesini istiyoruz. Örneğin, İstanbul Boğazı'ndan günde onlarca tanker geçiyor. Türkiye, buradan geçen tankerlerden geçiş esnasında temiz enerji kullanmasını isteyebilir, Türkiye'nin böyle bir hakkı var. Ya da hava sahasından geçen uçaklardan daha az karbon emisyonu salan jet yakıtı kullanmasını talep edebilir. Türkiye, böylece temiz enerji kuralları koyan bir model ülke haline gelebilir” açıklamasında bulundu. Amnan, Türkiye'nin çok büyük bir petrol ithalatçısı olduğunu da hatırlatarak, "Daha az petrol ithal etmek ya da aynı miktarda petrolle daha çok iş yapmak Türkiye için ve Türk tüketicileri için çok önemli. Ürünümüzün bu anlamda ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler