1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Maliye Bakanlığı kaçak akaryakıt işlemleri yapmayacak

Maliye Bakanlığı kaçak akaryakıt işlemleri yapmayacak

Hazine ve Maliye Bakanlığının kaçak akaryakıtlarla ilgili işlemlerdeki yükümlülükleri yürürlükten kaldırıldı.

Maliye Bakanlığı kaçak akaryakıt işlemleri yapmayacak

Enerji Günlüğü - Hazine ve Maliye Bakanlığının kaçak akaryakıtlarla ilgili işlemlerdeki yükümlülükleri yürürlükten kaldırıldı. İşlemler Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile EPDK ve il özel idareleri tarafından yapılacak. 

5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Göre Elkonulan Akaryakıtın Teslimi Muhafazası Tasfiyesi ve Yapılan Masraflara İlişkin Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

İl özel idaresi bulunmayan yerlerde kaçak zannı ile ele geçirilen petrol ürünleri, depolanmak üzere yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına teslim edilecek; teslim tutanağını da yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları onaylayacak. Yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları bu ürünlerden her yönüyle sorumlu olacaklar. 

Bundan böyle Hazine ve Maliye Bakanlığı; akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele konusunda yapılacak her türlü mal, araç, gereç ve hizmet alımlarından sorumlu olmayacak. Bu işlemler Ticaret Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatları ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve il özel idareleri tarafından yapılacak. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, Yönetmelik’le yapılan düzenlemelere ilişkin öngörülmeyen durumların ortaya çıkması halinde bunları inceleyip sonuçlandırma konusundaki yükümlülüğü ile Yönetmeliğin yürütülmesiyle ilgili yükümlülüğü de yeni düzenlemeyle sona erdi. 

Kaçak olarak el konan akaryakıtın satışından elde edilen gelir de bundan böyle genel bütçeye değil; satışı gerçekleştiren kuruluşun bütçesine gelir kaydedilecek. 

YARGIDA AKLANAN SANIKLARIN HAKLARI KORUNACAK

Yönetmelik değişikliğinde yer alan bazı hükümlerle ilgili olarak, düzenlemeye iki de geçici madde eklendi. Buna göre 09 Kasım 2022 tarihine kadar satılarak bedeli genel bütçeye gelir kaydedilen akaryakıtın, yargılamanın sonucunda sahibine iadesine karar verilmesi halinde; toplam satış bedelinden vergiler düşüldükten sonra kalan tutar, el koyma tarihinden kararın kesinleştiği tarihe kadar geçen süre için kanuni faiz ilave edilerek ilgili il özel idaresi veya defterdarlık/çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğü bütçesinden hak sahibine ödenecek.

09 Kasım 2022 tarihine kadar tahsis edilmiş akaryakıta ilişkin yargılamanın sonucunda sahibine iadesine karar verilmesi halinde benzin, motorin türleri, gazyağı, jet yakıtı ile nafta ve solvent türlerinde, rafineride bir önceki ay sonunda oluşan ham petrol/devir maliyet fiyatından, diğer ürünlerde ise yüzde altmışından az olmayan rafinericiye satış bedeli üzerinden hesaplanacak bedelden vergiler düşüldükten sonra kalan tutar; elkoyma tarihinden kararın kesinleştiği tarihe kadar geçen süre için kanuni faiz ilave edilerek ilgili il özel idaresi veya defterdarlık/çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğü bütçesinden hak sahibine ödenecek.

Önceki ve Sonraki Haberler