1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Manisa jeotermal için ortak akılla davranacak

Manisa jeotermal için ortak akılla davranacak

Enerji Günlüğü - Manisa Valisi Hakan Güvençer, il çapındaki jeotermal enerji faaliyetleri konusunda tüm ilgili tarafların görülerinin alınacağını...

Manisa jeotermal için ortak akılla davranacak

Enerji Günlüğü - Manisa Valisi Hakan Güvençer, il çapındaki jeotermal enerji faaliyetleri konusunda tüm ilgili tarafların görülerinin alınacağını ve ortak akılla hareket edileceğini ifade etti.  

Jeotermal enerji yatırımları alanında Türkiye’nin önde gelen illerinden Manisa’da, Jeotermal Çalıştayı düzenlendi. Manisa 112 Acil Çağrı Merkezi’ndeki toplantıya Vali Mustafa Hakan Güvençer’in yanı sıra Vali Yardımcısı ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Ünal Çakıcı, Alaşehir Kaymakamı Abdullah Uçgun, Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdür Yardımcısı Abdul Kasım Sarımehmet, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurettin Aytekin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Kaya, Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürü Serhat Aladağ, yetkili kurum personelleri, JESDER Başkanı Ufuk Şentürk ve Manisa’daki jeotermal elektrik santral yatırımcıları katıldı. 

JEOTERMALDE DOĞRU YOLU BİRLİKTE BULMAK

Vali Güvençer toplantının açılışında yaptığı konuşmada, jeotermal enerjinin stratejik ve ekonomik değere sahip olduğunun altını çizdi. Jeotermal enerjinin bir yandan çevre değerlerinin ve tarımsal değerlerin korunması, orada yaşayan sosyolojik topluluğun durumunun gözetilmesi, bir yandan da stratejik değer taşıyan enerji üretimine mümkün olabildiğince sekte vermeksizin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Güvençer şunları söyledi: 

“Durumun kontrolü hepimizin ortak sorumluluğunda. Burada bir tarafta jeotermal enerji üreticileri, diğer yanda kamu yöneticileri yok. İki taraf karşı karşıya değil. Ortaklığımız jeotermal enerjinin en uygun ve verimli bir şekilde ve en az zararla kullanılması. Bütün arkadaşlarımın meseleye böyle yaklaşmasını diliyorum. Hedefimiz zaman kaybetmeden ekonomik değer kaybına uğramadan, hiç kimse çok rahatsız olmadan doğruyu ve ortayı bulabilmek.” 

TÜM TARAFLARLA BİR ARAYA GELECEK

Önümüzdeki dönemde konunun tüm taraflarıyla benzeri toplantıların yinelenmesi gerektiğini ifade eden Vali Güvençer, “Bu kez tarımcılar, bağcılar, çevre duyarlılığı olan gruplar ve insanlar ile bir kez daha tolanabiliriz. Ortak gayemiz en doğrusunu bulabilmek. Bugün bu toplantının temel maksadı enerji üretim santral temsilcilerini dinlemek” dedi. 

ŞENTÜRK: YERLİ VE YEŞİL ENERJİ 

JESDER Başkanı Ufuk Şentürk ise konuşmasında, jeotermale dayalı elektrik üretiminde 3591 MWe kurulu güçle ABD’nin birinci, 1868 MWe ile Filipinler’in ikinci, 1809 MWe ile Endonezya’nın üçüncü olduğunu, Türkiye’nin ise 1100 MWe ile dördüncü sırada bulunduğunu söyledi. Türkiye’deki üretim lisanslı 41 adet jeotermal elektrik santralinden yedisinin Manisa’da bulunduğunu da hatırlatan Şentürk, jeotermal enerjinin yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmeyen, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir enerji türü olduğunun altını çizdi. JESDER Başkanı Şentürk şunları söyledi: 

“Enerji alanında dışa bağımlılığın azaltılmasına, 7 gün 24 saat arz güvenliği ile üretim yaparak asgari düzeye indirilmesine yardımcı olan jeotermal enerji, Türkiye’nin enerji sektöründe en çok ilgi gösterilen, yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir. Yakıtın işlenmesi ve uzun mesafelere nakliyesinde harcanacak ek enerji maliyetleri ve ek çevresel etkiler oluşmuyor. Jeotermal enerji tesislerinde, atmosfere azot oksit veya partikül madde salınmıyor. Ayrıca radyoaktif atık madde bertaraf ihtiyacı da yok.”

Önceki ve Sonraki Haberler