1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Manisa Salihli'de seralar jeotermal ile ısıtılacak

Manisa Salihli'de seralar jeotermal ile ısıtılacak

Enerji Günlüğü - MTN Enerji, Manisa'nın Salihli ilçesinde bir adet sondaj kuyusu açarak jeotermal kaynak arayacak. Jeotermal kaynağın sera ısıtılmasında...

Manisa Salihli'de seralar jeotermal ile ısıtılacak

Enerji Günlüğü - MTN Enerji, Manisa'nın Salihli ilçesinde bir adet sondaj kuyusu açarak jeotermal kaynak arayacak. Jeotermal kaynağın sera ısıtılmasında kullanılması planlanıyor.

MTN Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Manisa ili, Salihli İlçesi, Yılmaz mahallesi, 2284 no’lu parselde 500 ±100 metre derinliğinde bir arama sondajı gerçekleştirmeyi planlıyor. Proje kapsamında açılacak bir adet sondaj kuyusundan sera ısıtma amacı ile 4 MWt ısıl güç elde edilmesi planlanmakta olup, 5 dönüm büyüklüğünde olması planlanan seranın ısıtılması planlanıyor. Serada mevsimine ve talebe göre çok çeşitli bitkiler yetiştirilebilecek.

Proje alanında açılacak olan arama kuyusu, derin kuyu olmayıp gradyan amaçlı test kuyusu niteliğinde olacak. Bu kuyudan elde edilecek akışkanın sıcaklığının 60°C’nin altında olması bekleniyor. Dolayısı ile sera ısıtmasında kullanılmaya elverişli olacağı öngörülüyor.

Gerçekleştirilmesi planlanan sondaj projesinin bedeli 10.000 TL’si arazi kirası için, 20.000 TL’si sondaj faaliyeti, için, 3.000 TL de diğer giderler için olmak üzere toplam 33.000 TL olarak belirlendi. Gerçekleştirilmesi planlanan sera projesinin bedeli ise toplam 950.000-TL olarak belirlendi. Bunun 250.000-TL’lik kısmı sera kurulumu için, 600.000-TL’lik kısmı makine ve ekipmanlar (konstrüksiyon, örtü, eşanjör vb.) için ve 100.000-TL’lik kısmı ise diğer giderler için ayrılmış durumda.

Sondaj çalışmasının tek vardiya üzerinden günde 12 saat çalışılarak 10 günde tamamlanması planlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler