1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Mardinli çiftçi elektrik giderini yüzde 70 azalttı

Mardinli çiftçi elektrik giderini yüzde 70 azalttı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde çiftçilik yapan Halil Karahan, daha az suya ihtiyaç duyan çörek otu ekerek sulamaya bağlı elektrik maliyetini yüzde 70 azalttı. 

Mardinli çiftçi elektrik giderini yüzde 70 azalttı

Enerji Günlüğü - Mardin’in Kızıltepe ilçesinde çiftçilik yapan Halil Karahan, daha az suya ihtiyaç duyan çörek otu ekerek sulamaya bağlı elektrik maliyetini yüzde 70 azalttı. 

Dicle Elektrik, hizmet bölgesini oluşturan Güneydoğu’da verimli tarım hikayelerinde bu defa Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Çağıl köyünde kendisine ait 700 dönüm arazide çiftçilik yapan Halil Karahan yer aldı.  Karahan daha az suya ihtiyaç duyan çörek otu ekimi yaparak sulamaya bağlı elektrik maliyetini yüzde 70 azalttı. Ayrıca yeni üründe gübre ve tohum masrafı da yüzde 60 düştü. 

PANDEMİ ÇÖREK OTUNA YURT DIŞI TALEBİNİ ARTTIRDI

Karahan’ın verdiği bilgiye göre, buğdaya alternatif olarak ekilen ve soğuk iklim koşullarına dayanıklı olan çörek otu, kasım ayının başından başlayarak şubat ayına kadar ekilebiliyor. Sıkılarak yağı elde edilen çörek otu özellikle gıda sektöründe yaygın olarak kullanılıyor.

Karahan, “Çörek otu gibi tıbbi aromatik bitkilerin fiyatı yurtdışı piyasasına ve döviz kuruna bağlı olarak artıyor. Bu bitkiye son iki yılda pandeminin etkisiyle yurt dışından büyük bir talep var. Ekimi çok avantajlı çünkü doğal yağışlardan istifade edebilen bir bitki. Örneğin karşılaştırma yapmak gerekirse buğdayda sezonda iki veya üç kez sulama ihtiyacı varken, bu bitkiye kuraklık olmadığı sürece hiç su verilmese de olur. Kurak geçen bir yılda dönümden 80-150 kilogram verim alınırken, ilave sulama yapılması durumunda ise verim dönüm başına 200 kilograma kadar çıkabiliyor” dedi. 

ÇİFTÇİYE TEKNİK DESTEK SÖZÜ

Öte yandan Dicle Elektrik Tarımsal Sulama Müdürlüğü’ne bağlı uzman bir ekip Kızıltepeli çiftçi Halil Karahan’ı köyünde ziyaret etti. Uzman ekip ürün seçimi ve sulama tekniği konusunda Halil Karahan’ın sorularına yanıt verdi. Kaçkın, bölgede verimli ve bilinçli  tarım yapan Halil Çağlı’yı tebrik ederek, kendisine ihtiyaç duyması halinde teknik desteğin verileceğini söyledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler