1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Mavi Akım gaz hattına bakım molası

Mavi Akım gaz hattına bakım molası

Mavi Akım Doğal Gaz Boru Hattı'nda 18-29 Mayıs arasında bakım-onarım çalışması yapılacak.

Mavi Akım gaz hattına bakım molası

Enerji Günlüğü - Rus gazını Türkiye'ye taşıyan Mavi Akım Boru Hattı’nda bu hafta bakım-onarım çalışmalarına başlanacak.

BOTAŞ, Mavi Akım Doğal Gaz Boru Hattı'nda 18-29 Mayıs 2022 tarihleri arasında bakım-onarım çalışması yapılacağını bildirdi. Bu nedenle Durusu Giriş Noktasından BOTAŞ İletim Şebekesine gaz arzı yapılamayacak. 

BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, "Mavi Akım Doğal Gaz Boru Hattı Ticari Operatörü Gazprom Export (GPE) LLC ve İletim Operatörü Blue Stream Pipeline Company (BSPC) BV ile varılan mutabakat çerçevesinde, 18-29 Mayıs 2022 (12 gaz günü) tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan planlı bakım-onarım çalışmaları nedeniyle Durusu Giriş Noktasından BOTAŞ İletim Şebekesine gaz arzı yapılamayacaktır" denildi. 

Açıklamada şu bilgiler verildi: "Bu itibarla, bahse konu bakım-onarım çalışmaları süresince ilgili giriş noktasını kullanan Taşıtan Şirket/Şirketlerin TMB değerlerini "0 (sıfır)" Sm3/gün olarak oluşturmaları gerekmektedir. Ayrıca, bakım-onarım çalışmaları süresince İletim Şebekesi arz talep dengesinde herhangi bir olumsuzluk öngörülmemektedir.”

Karadeniz geçişli Mavi Akım Boru Hattı Rus Gazprom ve İtalyan Eni ortaklığıyla kurulan Blue Stream Pipeline B.V. tarafından inşa edildi. Blue Stream Pipeline B.V. boru hattının deniz bölümünün ve Beregovaya kompresör istasyonunun sahibi ve Gazprom boru hattının Rus topraklarında kalan bölümünün işletmesini üstenmiş durumda. Türk topraklarında bulunan bölümün işletmesi ise Türk enerji şirketi BOTAŞ tarafından gerçekleştiriliyor.

2003 yılında işletmeye alınan, Mavi Akım Projesi’nin Türkiye topraklarındaki kısmı Samsun’dan başlayarak Amasya, Çorum, Kırıkkale üzerinden Ankara’ya ulaşmakta, Ahiboz yakınlarında Malkoçlar-Ankara iletim hattı ile birleşmektedir. Ayrıca, Çorum Sungurlu’dan ayrılan bir kol da Düzce’ye ulaşıyor. Boru hattı üzerinde, Çorum kompresör istasyonu ve Durusu ana ölçüm istasyonu bulunuyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler