1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Mavi Akım`dan Türkiye`ye 100 milyar m3 gaz geldi

Mavi Akım`dan Türkiye`ye 100 milyar m3 gaz geldi

Enerji Günlüğü - Rus doğalgaz devi Gazprom Türkiye’nin transit ülke olarak önemine vurgu yaparak, Mavi Akım’ın Türkiye’ye istikrarlı bir doğalgaz...

Mavi Akım`dan Türkiye`ye 100 milyar m3 gaz geldi

Enerji Günlüğü - Rus doğalgaz devi Gazprom Türkiye’nin transit ülke olarak önemine vurgu yaparak, Mavi Akım’ın Türkiye’ye istikrarlı bir doğalgaz arzının garantisi olduğunu belirtti. Şirket, Mavi Akım hattı üzerinden bugüne kadar Türkiye'ye gönderilen toplam gaz miktarının 100 milyar metreküpe ulaştığını da açıkladı. 

Gazprom internet sitesinden dün yapılan açıklamada, dün itibari ile Mavi Akım hattından Türkiye’ye toplam 100 milyar metreküp Rus doğalgazı aktarıldığı belirtilerek, 2013 yılında gerçekleştirilen toplam 26.7 milyar metreküplük doğalgaz arzının neredeyse yarısı olan 13.7 milyar metreküp doğalgazın Mavi Akım hattından gerçekleştirildiği ifade edildi.

Gazprom Başkanı Alexey Miller’in, Mavi Akımın Avrupalı müşterilere doğrudan Rus doğalgazının verimli ve güvenli bir şekilde aktarılmasında 11 yıllık bir örnek olduğu ve projenin böylesi küresel ölçekli bir açık deniz geçidi olarak büyük bir mühendislik başarısını temsil ettiğini sözleri aktarıldı.

Ayrıca Miller, Mavi Akım hattı sayesinde Rusya’nın son teknoloji kara ve açık deniz gaz nakil sistemleri inşasında dünyanın tartışmasız lideri haline geldiğini de ifade etti.

Miller, son günlerde Mavi Akım’ın Türkiye’ye istikrarlı bir doğalgaz arzının garantisi olduğu vurgusunu da açıklamasının sonuna ekledi.

MAVİ AKIM HAKKINDA

Karadeniz tabanına döşenen boru hattı yardımıyla Rusya’dan Türkiye’ye doğalgaz getirilmesine yönelik Mavi Akım projesi 17 kasım 2005 tarihinde açıldı. 1200 kilometre uzunluğundaki boru hattının, yaklaşık 380 kilometresi, Karadeniz’in altından geçmekte. Deniz altındaki boru hattı, 2 bin 140 metre derinlikle, yeryüzünün en derindeki boru hattı. Mavi Akım Gazprom ve İtalyan ENI ortaklığıyla kurulan Blue Stream Pipeline B.V. tarafından inşa edildi.

Mavi Akım projesi, Ankara ile Moskova arasında 1997 yılında imzalanan anlaşmaya göre, 25 yıl süreyle, Türkiye’nin Rusya’dan yılda 16 milyar metre küp doğalgaz satın almasını öngörüyor. boru hattının Rus topraklarında kalan bölümünün işletmesini Gazprom, Türk topraklarında bulunan bölümün işletmesini ise BOTAŞgerçekleştiriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler