1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Mavi hidrojen iklim için fosil yakıtlardan daha kötü olabilir

Mavi hidrojen iklim için fosil yakıtlardan daha kötü olabilir

Bilim insanları genellikle "temiz" veya "düşük karbonlu" ile eş tutulan mavi hidrojenin geleneksel fosil yakıt teknolojilerinden %50 daha kötü iklim etkilerine neden olabileceği uyarısında bulunuyor. 

Mavi hidrojen iklim için fosil yakıtlardan daha kötü olabilir

Enerji Günlüğü - Hidrojen kullanımının, iklim etkisi değerlendirmelerinde genellikle göz ardı edilen faktörlere bağlı olarak iklim için önemli ölçüde daha iyi veya daha kötü olabileceği kaydedildi.

Environmental Defense Fund (EDF) bünyesindeki bilim insanlarının yeni araştırmasına göre, hidrojen üretiminin iklim üzerindeki etkilerini değerlendirmek için kullanılan standart çerçeveler geniş çaplı yanlış hesaplamalara açık. Çalışma, en yaygın kullanılan yaşam döngüsü değerlendirme çerçevelerinin üç kritik faktörü dahil etmede başarısız olduğunu gösteriyor: 1) hidrojen emisyonlarının ısınma etkileri; 2) ölçülen gerçek dünya metan emisyon yoğunlukları; ve 3) emisyonların yakın vadeli ısınma etkileri.

Hidrojen dağıtımının potansiyel etkilerini daha doğru bir şekilde ölçmek için EDF, hidrojenin önceki bir yaşam döngüsü değerlendirmesini yeniden analiz etti. Bu faktörler dahil edildiğinde, hidrojen sistemlerinin iklim için yerini aldıkları fosil yakıt teknolojilerinden önemli ölçüde daha iyi veya daha kötü olabileceğini buldular. Hidrojen ve yukarı akış metan emisyonları yüksekse, mavi hidrojen yolları (karbon yakalamalı doğal gaz) aslında fosil yakıtlara kıyasla yakın vadeli ısınmayı %50'ye kadar artırabilir. Buna karşılık, bu emisyonlar düşükse, ısınma etkilerini %70'in üzerinde azaltabilir. Yeşil hidrojen yolları (yenilenebilir bazlı elektroliz) için, yüksek hidrojen emisyonları yakın vadede iklim faydalarını %25'e kadar azaltabilir.

YEREL SİSTEMLERE YENİLENEBİLİR ELEKTRİK EKLENMELİ

EDF analizi, yeşil hidrojen gelişiminin iklim faydalarını sağlamaya yardımcı olmak için yerel sistemlere yenilenebilir elektrik eklenmesinin gerekli olduğunu ortaya koydu. Aksi takdirde, yeşil hidrojen üretmek için kullanılan yenilenebilir elektriğin yerini doğal gaz veya kömür alması muhtemeldir ve bu da sistem düzeyinde emisyonlarda 3 kat artışa yol açarak amaçlanan iklim faydalarının tamamen ortadan kalkmasına neden olur.

“HİDROJEN ETKİLİ BİR KARBONSUZLAŞTIRMA ARACI OLABİLİR, ANCAK…”

EDF Baş Bilim İnsanı Steven Hamburg yaptığı değerlendirmede, "Gelecekteki temiz enerji sistemleri hakkında, on yıllar boyunca etkileri olacak önemli kararlar alınıyor" dedi. "Hidrojen birçok durumda etkili bir karbonsuzlaştırma aracı olabilir, ancak sadece iklim üzerindeki etkilerinin minimumda tutulmasını sağlarsak. Bu da, hidrojenin kendisi de dahil olmak üzere iklimi etkileyen gazların emisyon muhasebesi konusundaki oyunumuzu geliştirmemizi gerektiriyor.” 

 

Önceki ve Sonraki Haberler