1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Mayıs’ta 41 santrale 271 milyon lira kapasite desteği verildi

Mayıs’ta 41 santrale 271 milyon lira kapasite desteği verildi

TEİAŞ, Mayıs’ta piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 41 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline yaklaşık 271 milyon TL kapasite ödemesi yapacak. 

Mayıs’ta 41 santrale 271 milyon lira kapasite desteği verildi

Enerji Günlüğü - TEİAŞ, Mayıs’ta piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 41 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline yaklaşık 271 milyon TL kapasite ödemesi yapacak. 

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), 2021 yılı Mayıs ayına ilişkin 'Kapasite Mekanizması Ödeme Listesi'ni yayınlandı. Buna göre, 52 kömür, gaz ve hidroelektrik santralinden 41’ine Mayıs ayı için toplam 270 milyon 742 bin 789 TL ödeme yapılacak. Bir önceki ay kapasite mekanizması kapsamında 40 santrale 307 milyon 824 bin 380 TL ödeme yapılmıştı. 

Kapasite desteği alan santrallerin 15’i yerli kömür yakıtlı termik santral, 3’ü yerli ve ithal kömür yakıtlı termik santral, 3’ü yerli ve ithal doğal gaz yakıtlı termik santral, 12’si doğalgaz yakıtlı elektrik santrali ve 8’i de hidroelektrik santrali. 

EN YÜKSEK ÖDEME YERLİ KÖMÜR YAKAN TERMİK SANTRALLERE

Mayıs ayı kapasite ödemelerinin 152 milyon 60 bin liralık kısmı yerli kömür yakan elektrik santrallerine yapılacak. En yüksek ödeme de 16 milyon 253 bin TL ile Soma B Termik Santrale yapılacak. Bu santrali, 16 milyon 71 bin TL ödemeyle Kemerköy Termik Santrali ve 15 milyon 514 bin TL ile Yatağan Termik Santrali izliyor.

Türkiye'nin elektrik üretim altyapısı açısından kritik öneme sahip olsa da piyasa şartlarında ayakta kalmakta zorlanan santrallere sağlanan kapasite mekanizması desteği, santrallere yaptıkları üretimden bağımsız olarak, kurulu kapasiteleri oranında bir ödeme yapılmasını düzenliyor. Kurulu güç, yani megavat (MW) başına ödeme tutarları, doğalgaz, hidroelektrik ve kömür santrallerinde farklı farklı belirlenmiş durumda. Bu desteklerden, yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) kapsamı dışında kalan hidroelektrik santraller ile yerli kömür yakan termik santrallerin yanında, sistem dengeleyici karakterleri nedeniyle ithal yakıt kullanmasına rağmen bazı doğalgaz çevrim santralleri de yararlanıyor. İlgili santrallere, piyasa şartlarında maliyetleri tutturup üretim yapamasalar bile aylık olarak belli miktarda kapasite mekanizması ödemesi yapılıyor. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler