1. HABERLER

  2. PETROL

  3. McNally: Petrol kullanımının azalacağından şüpheliyim

McNally: Petrol kullanımının azalacağından şüpheliyim

Enerji Günlüğü - Rapidan Energy Group Başkanı Robert McNally, gelecekte daha az petrol kullanılacağı konusunda şüpheleri bulunduğunu belirtti ve petrolde...

McNally: Petrol kullanımının azalacağından şüpheliyim

Enerji Günlüğü - Rapidan Energy Group Başkanı Robert McNally, gelecekte daha az petrol kullanılacağı konusunda şüpheleri bulunduğunu belirtti ve petrolde sıradışı fiyat dalgalanmalarına hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi. 

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), enerji ve iklim alanlarının önemli paydaşlarını bir araya getirmeye devam ediyor. IICEC’in davetlisi olarak İstanbul’da bulunan Washington merkezli danışmanlık kuruluşu Rapidan Energy Group’un Başkanı Robert McNally, Karaköy’de Sabancı Üniversitesi Minerva Palas’ta, “Petrol Fiyat Çalkantısının Geri Dönüşü” başlıklı bir seminer verdi. Daha önce Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nde uluslararası enerjiden sorumlu üst düzey direktör olarak görev alan McNally, sözlerine petrolü modern dünyanın yaşam damarı olarak nitelendirerek başladı. Tüm ekonomi dinamiklerinin aslında petrole bağlı olduğunu belirten McNally, bu yüzden, petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın; büyüme göstergeleri, merkez bankaları, hava taşımacılığı, askeri planlamalar vs. için önemli problemler  doğurduğunu ifade etti.

Petroldeki fiyat değişikliklerini anlamak için tarihe bakmak gerektiğini belirten McNally, fiyatlardaki dalgalanmaların petrolün doğasında bulunduğunun altını çizdi. Fiyat dalgalanmalarına karşı tedbir alma ihtiyacının 150 yıldan eski bir tarihi bulunduğunu da anlatan McNally; Rockefeller Ailesi’nin, Teksas Demiryolu Komisyonu’nun ve OPEC’in, fiyat regülatörü olarak gördüğü işlevi, öne çıkan örnekler üzerinden anlattı. 

ABD’nin 1972’de regülatör rolünden çıktığını, Suudi Arabistan’ın 1986’da piyasaya sürdüğü petrolle birlikte fiyatların çok düştüğünü belirten McNally, 1986-2006 arası nispeten istikrarlı seyreden fiyatlarda 2006 sonrası yaşanan dalgalanmaların ekonomiler için yıkıcı etkiler yarattığını kaydetti. 

PETROL FİYATINDA ALIŞILMADIK DALGALAR 

Günümüz petrol fiyatlarındaki dalgalanmayı, tarihin önceki dönemlerindekilere kıyasla normal bulmadığını belirten McNally, şöyle konuştu: 

“Herkes ‘yeni normal’in ne olduğunu merak ediyor. Günümüzdeki dalgalanmalar normal değil. Çeşitli beklentiler var. Son üç senedeki istikrara aldanmamak lazım. Piyasanın hassas dengelerin açısından yeni normalde 20-150 $ aralığına hazırlıklı olmak gerekiyor.”

PETROL TALEBİNDE ÇİN VE ORTA ASYA FAKTÖRÜ

Elektrikli araçların kullanımının artacağı ve bunun petrole talebi düşüreceğine dair inanışı isabetli bulmadığını söyleyen McNally, bu görüşüne şöyle açıklık getirdi: 

“Devletler elektrikli araç kullanımını öne çıkaran çok keskin hedefler koyuyor ve bu hedeflere uygulamaya yönelik adımlar atıyor. Buna karşın, Çin ve Orta Asya ülkeleri gibi çok hızlı gelişen ekonomilerde, ‘yeşil politikalar’ konuşulsa da satın alımlara baktığınızda petrolle çalışan büyük araçların elektrikli araçlara göre daha fazla tercih edildiğini görüyoruz. Yani bu ülkeler büyüdükçe petrol talepleri düşmenin aksine artıyor.”

PETROL KULLANIMININ AZALCAĞI ŞÜPHELİ

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2015-2040 arası petrol talebine dair öngörüsüne de değinen McNally, OECD ülkelerinin istikrarlı bir talep çizgisinde bulunduğunu hatırlattı. Ancak geri kalan ülkelerin gittikçe büyüyen bir talebi bulunduğunu belirten McNalli, “Petrolü daha az kullanacağımız konusunda şüphelerim var” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler