1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Medvedev: Güney Akım ile Ukrayna görüşmeleri ilişkilendirilemez

Medvedev: Güney Akım ile Ukrayna görüşmeleri ilişkilendirilemez

Enerji Günlüğü - Gazprom Export Genel Müdürü Aleksander Medvedev Güney Akım’a ilişkin meselelerin devam eden Ukrayna görüşmeleriyle ilişkilendirilemeyeceğini...

Medvedev: Güney Akım ile Ukrayna görüşmeleri ilişkilendirilemez

Enerji Günlüğü - Gazprom Export Genel Müdürü Aleksander Medvedev Güney Akım’a ilişkin meselelerin devam eden Ukrayna görüşmeleriyle ilişkilendirilemeyeceğini söyledi.

Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov ve Gazprom Export Genel Müdürü Aleksander Medvedev, 3 Haziran Salı günü Moskova'da düzenlenen basın toplantısında Ukrayna ile yürütülen görüşmeler ve Güney Akım projesi konusunda görüşlerini dile getirdiler.

Gazprom Export Genel Müdürü Aleksander Medvedev, Ukrayna meselesine çözüm bulabilmek için tüm taraflar çaba harcadığını belirterek, "Güney Akım’a ilişkin meseleler şu anda devam eden görüşmelerle ilişkilendirilemez” dedi.

Güney Akım projesinin hem denizden hem de karadan ilerleyecek kısımları plana uygun olarak ilerlrdiğini ve güzergah üzerinde bir karara varılacağını belirten Medvedev, Ukrayna görüşmelerinde bir çözüme varınca dikkatlerini bu konulara yönlendireceklerini ifade etti.

Medvedev, Güney Akım’dan ilk doğalgaz geçişinin 2015 yılı Aralık ayında gerçekleşmesinin planlandığını belirterek, "Öyle de olacak. Kapasitenin paylaştırılması konusunda farklı seçenekler var.” dedi.

İhracat güzergahlarının çeşitlendirilmesinin yanı sıra enerji güvenliği ve kapasite kullanımı sorunlarına çözümü bulunacağını söyleyen Medvedev, "Ben Güney Akım’ın hem karadan hem de denizden ilerleyecek kesimlerinin tam (%100) kapasiteyle işleyeceğine inanıyorum. Projenin amacı [AB’nin] enerji arzını çeşitlendirmek.” dedi.

Rusya’nın tutumunın Enerji Bakanı Novak tarafından açıkça ortaya konduğu gibi imzalanacak bir altyapı anlaşmasıyla Güney Akım’ın üçüncü enerji paketinin kapsamının dışına çıkartılması şeklinde olduğunu ifade eden Medvedev, Avrupa’ya yönelik ihracat öngörülerinin temkinli öngörüler olduğunu ve hava durumundaki değişikliklere de bağlı. olduğunu söyledi. Medvedev, "Dolayısıyla 158,4milyar metreküp muhafazakar bir tahmin. Daha büyük miktarlar da tedarik edilebilir.” dedi.

SAĞLAM DURMAMIZ AMA ESNEK DE OLMAMIZ LAZIM

Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov ise, Ukrayna görüşmelerinin AB moderatörlüğünde üç taraflı olarak sürdürüleceğini, ancak ticari tüm kararlar [Naftogaz ile Gazprom arasında gerçekleştirilecek] iki taraflı yüz yüze görüşmelerde alınacağını belirtti.

Kupriyanov, “Ukrayna’ya manevra alanı bırakmamız lazım. Sağlam durmamız ama aynı zamanda esnek olmamız lazım. İlk ödemeyi aldıktan sonra son ödeme tarihini bu nedenle 9 Hazirana çektik, çünkü Ukrayna’nın da işbirliği yapmak istediğine ilişkin işaretler gördük.” dedi.

Görüşmelerin süreceğini ve her iki taraf için de makul bir çözüme varabileceklerine inandıklarını belirten Kupriyanov, “Artık nasıl ilerleyeceğimizi biliyoruz. Bundan sonra atılması gereken adımlar konusunda bir öngörümüz var. İlk adım, Kasım-Aralık aylarından kalan, ne Gazprom ne Naftogaz tarafından itiraz edilen,1,45 milyar dolarlık borç bakiyesinin ödenmesi olacak. Bu borcun ödenmesi ve Ukrayna’nın ödemelerini gerçekleştirmeye hazır olduğunu göstermesi gerekiyor. Nisan-Mayıs faturalarının da ödenmesi gerekiyor. Toplamda 9,839 milyar metreküplük doğalgaza karşılık ödeme yapılması gerek. Mayıs ayında tedarik hacmi rekor düzeyde gerçekleşti.” dedi.

Tedarik edilen doğalgaz miktarlarının büyük değişkenlik gösterdiğine dikkat çeken Kupriyanov, "Örneğin Aralık ayında hacim çok düşükken, Mayıs ayında çok yüksekti. Bu hafta varmayı planladığımız geniş kapsamlı mutabakatın bir kısmını da tedarik hacimleri oluşturacak.” dedi. Kupriyanov görüşmeler tamamlanmadan hakkaniyetli fiyatın ne olabileceğini belirtmelerinin söz konusu olamayacağını da ekledi.

Sergey Kupriyanov, AB ile tam olarak çözüme kavuşturamakları konunun boru hattının işletimi olduğunu, boru hattının inşaatına ilişkin herhangi bir engelin olmadığını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler