1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. MEGE, Aydın’da beşinci JES’ini kuracak

MEGE, Aydın’da beşinci JES’ini kuracak

Menderes Geothermal, 150 milyon lira yatırımla Aydın’da 19,8 MWe gücünde Dora-5 Jeotermal Enerji Santrali (JES) kuracak.

MEGE, Aydın’da beşinci JES’ini kuracak

Enerji Günlüğü - Aydın’ın Köşk ilçesi sınırları içinde Dora Jeotermal Enerji Santralleri’nin beşincisi kurulacak. MEGE, 19,8 MWe gücünde Dora-5 Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulumu için çalışmalara başladı.

MB Holding şirketlerinden Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş. (MEGE), Aydın İli, Köşk İlçesindeki J-550 işletme ruhsat numaralı yaklaşık 3,4 bin hektarlık alanda jeotermal santrallerinin beşincisini kurmaya hazırlanıyor. 150 milyon TL değerindeki proje kapsamında 25 bin 500 metrekarelik alanda 19,8 MWe gücünde Dora-5 Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulacak.

Üretim kuyularının yanı sıra re-enjeksiyon kuyuları da açılacak. AS23, AS24 ve AS25 jeotermal üretim kuyularında ve iki adet re-enjeksiyon kuyularında en fazla 1100 metre derinliğe kadar inilecek. Üretim kuyularından elde edilen buhar, basınca dayanıklı ve ısı izolasyonlu borularla santrale nakledilecek. Üretim ve re-enjeksiyon kuyuları için isale hattı kurulması planlanıyor. 

Kurulması planlanan santralde kullanılacak jeotermal akışkan sıvı ağırlıklı olup, ham gaz miktarının da fazla olması nedeniyle Binary Sistem (O.R.C. Organic Rankine Cycle) tipi santral teknolojisi uygulanacak. Tesiste yılda 133.293.600 kWh elektrik enerjisi üretilmesi hedefleniyor. 

Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş. tarafından elektrik üretimi devam eden Dora-1, Dora-2, Dora-3A, Dora-3B ve Dora-4 JES tesislerinde toplamda 74 MWe kapasitede elektrik enerjisi anlık olarak ulusal şebekeye aktarılıyor. Aydın, Salavatlı Jeotermal Sahasında sondajları yapılan üretim kuyularından elde edilen, 170°C - 160°C sıcaklığındaki jeotermal akışkanın 160°C ile 70°C arasındaki ısı enerjisi elektrik enerjisi üretimi amacı ile kullanılıyor.

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler