1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Mehmet Karamehmet Irak`ta petrol buldu!

Mehmet Karamehmet Irak`ta petrol buldu!

Enerji Günlüğü - Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren iki Türk Şirketi Genel Energy ve Petoil, Irak’ın kuzeyindeki ChiaSurkh sahasında büyük bir petrol...

Mehmet Karamehmet Irak`ta petrol buldu!

Enerji Günlüğü - Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren iki Türk Şirketi Genel Energy ve Petoil, Irak’ın kuzeyindeki ChiaSurkh sahasında büyük bir petrol keşfine imza attı. İlk test sonuçlarına göre saha rezervinin oldukça yüksek olduğu tahmin ediliyor. Genel Energy İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil,  “Irak Kürt Bölgesi’nde en uzun süre faaliyet gösteren şirketler olarak bu tarihi sahada böyle bir başarıya kısa bir sürede imza atmak gurur verici” dedi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, bölgede bu yıl Genel Energy’nin açmayı planladığı 5 arama kuyusundan ilki olan CS 10 kuyusunda yapılan çalışmalar neticesinde günlük yaklaşık 11.950 varil petrol üretilebileceği, sahada kaliteli petrolün yanısıra gaz da bulunduğu bildirildi. Irak’ta 1902 yılında sondaj yapılan ilk kuyu olma özelliğini taşıyan ChiaSurkh sahası o günlerdeki teknik yetersizlikler nedeniyle derine inilemediği için bırakılmıştı.

Bu yönüyle Kerkük’ten dahi eski olan kuyuda kaliteli hafif petrol ve ayrıca gaz test edildiğini açıklayan Genel Energy İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, “Irak Kürt Bölgesinde en uzun süre faaliyet gösteren şirketler olarak bu tarihi sahada böyle bir başarıya dokuz ay gibi kısa bir sürede imza atmak gurur verici” diye konuştu.

Genel Energy’nin sahadaki ortağı Petoil Yönetim Kurulu Başkanı Güntekin Köksal ise  “Irak’ın en eski sondaj sahasında bu kadar kaliteli petrol bulmanın keyfini yaşıyoruz. Bunu iki Türk şirketi olarak başarmış olmak bizim için ayrıca heyecan verici. Sahada hızlı bir geliştirme programıyla 2014 yılında üretime geçilmesi planlanıyor” dedi.

Genel Energyplc Kuzey Irak’ta büyüme politikaları çerçevesinde Haziran 2012’de ChiaSurkh sahasının yüzde 40’ını daha satın alarak yüzde 60 hisse ile operatör olmuştu. Sahada Petoil ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin yüzde 20’şer hissesi bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler