1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Mehmet Öğütçü, AB`nin özel enerji elçisi

Mehmet Öğütçü, AB`nin özel enerji elçisi

Enerji Günlüğü - Enerji Günlüğü - Enerji uzmanı, enerji diplomatı ve stratejisti Mehmet Öğütçü, Energy Charter organizasyonunun özel elçisi görevine...

Mehmet Öğütçü, AB`nin özel enerji elçisi

Enerji Günlüğü - Enerji Günlüğü - Enerji uzmanı, enerji diplomatı ve stratejisti Mehmet Öğütçü, Energy Charter organizasyonunun özel elçisi görevine getirildi.

Ulkeler arasında enerji sektöründe uzlaşma sağlamak amacıyla imzalanmış Energy Charter Treaty-ECT) çerçevesinde faaliyet yürüten uluslararası işbirliği organizasyonunda görev almak üzere iki yeni özel elçi atandı. Bunlardan biri uluslararası diplomasi çevrelerinde de yakından tanınan, enerji diplomasisi alanındaki uzmanlığıyla da öne çıkan Mehmet Öğütçü.

1990’ların başında Rusya ile Avrupa arasında enerji alanında uzlaşma sağlanması amacıyla imzalanan ECT anlaşmasının modernleştirilmesi çalışmaları 2010 yılında başladı.

Mehmet Öğütçü, ECT bünyesinde, birliğin genişleme ve büyümesi anlamında stratejik önceliklerin yerine getirilmesi için çalışacak. Çalışmalarını Orta Doğu ve Kuzey Afrika odaklı yürütecek olan Öğütçü, ayrıca, bu bölgelerdeki ülkelerin ECT’ye entegrasyonunu sağmak için de görev yürütecek.

Başbkanlığı döneminde Turgut Özal'ın danışmanı, 1986-1994 yılları arasında diplomat olarak çalışan Öğütçü, daha sonraları Uluslararası Enerji Ajansı ve OECD gibi uluslararası kuruluşlarda da çeşitli pozisyonlarda görev aldı. Öğütçü, çeşitli uluslararası şirketlerde baskan, yönetim kurulu üyesi ve stratejik danışman olarak görev yapıyor. Öğütçü halen Irak'ta petrol arama ve üretim faaliyetleri yürüten Genel Energy'nin ve Yaşar Holding'in de de bağımsız yönetim kurulu üyesi.

Mehmet Öğütçü, yeni üstlendiği görevle ilgili olarak Enerji Günlüğü'ne şunları söyledi:

"Energy Charter, dünyada enerji sektöründeki hukuki bağlayıcılığı olan ve 50'den fazla ülkenin üye olduğu tek uluslararası kuruluş. Energy Charter'ın uluslararası enerji mimarisindeki yerinin takviye edilmesi, yatırım, ticaret ve transit düzenlemelerinin modernleştirilmesi, yeni üye ülkelere açılım konularında özel elçi olarak katkı sağlayacağım."

Önceki ve Sonraki Haberler