1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Meksika Devleti İberdrola’nın 13 üretim tesisini satın aldı

Meksika Devleti İberdrola’nın 13 üretim tesisini satın aldı

Meksika Devleti, İberdrola’ya ait 13 elektrik üretim tesisini 6,2 milyar dolara satın aldı.

Meksika Devleti İberdrola’nın 13 üretim tesisini satın aldı

Enerji Günlüğü - Meksika, enerji sektöründe planladığı kamulaştırmaların önemli bir ayağını tamamladı. Devlet İberdrola’nın 6,2 milyar dolarlık 13 adet elektrik üretim tesisini satın aldı.  

İspanya merkezli Iberdrola SA şirketi, Meksika'daki 12 kombine çevrim gaz santrali ve bir rüzgar santralinin Meksika Devletine yaklaşık 6,2 milyar dolar karşılığında (5,71 milyar euro) satışı işlemlerinin tamamlandığını duyurdu. 

Meksika Hükümeti 2021 yılında enerji alanındaki bazı özel kuruluşların kamulaştırılmasını da kapsayan bir düzenleme çıkarmıştı. ABD’li ve Kanadalı şirketlerin mahkeme yoluyla itiraz ettiği bazı düzenlemeler de Meksika Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasaya aykırı bulunmuştu. 

Ancak Hükümet politikasından vazgeçmedi. Haziran 2023'te İberdrola şirketiyle Meksika hükümeti bir dizi tesisin satışı konusunda mutabık kalmıştı. Meksika Mexico Infrastructure Partners (MIP) ile İberdrola arasında imzalanan sözleşme; toplam 8.539MW elektrik üretim kapasitesinin, ilgili sözleşmelerin ve santrallerde çalışan 460 çalışanın MIP tarafından yönetilen bir vakfa devredilmesini öngörüyordu. Satış işlemleri imzalanan sözleşme uyarınca tamamlandı. İberdrola’dan yapılan açıklamaya göre satış işlemine konu lan tesisler, şirketin Meksika'daki FAVÖK'ünün %55'ine kaynaklık ediyordu. 

Iberdrola, MIP ile enerji satın alma anlaşması ve satışa dahil varlıkların geçici yönetimine yönelik geçiş hizmetlerinin sağlanmasına yönelik bir sözleşme de yaptı. 

Satın alınan 13 enerji santrali Meksika Devletine ait kamu kuruluşu CFE tarafından işletilecek.

IBERDROLA MEKSİKA'DA YENİLENEBİLİRE YÖNELECEK

İberdrola, yaptığı açıklamada sözleşmenin karbondan arındırma ile rüzgar ve güneş enerjisinin geliştirilmesine yönelik Yeni Iberdrola Meksika’nın yaratılmasına imkan tanıyacak. 

İşlem sonrasında Iberdrola'nın kontrolünde 15 üretim tesisi, tamamı özel müşterilerle faaliyet gösteren ve ülkedeki yenilenebilir projelerden oluşan bir portföy kaldı. Şirket, yenilenebilir enerji portföyünde 6.000MW'ın üzerinde projesi bulunduğunu ve bunların 2.000MW'tan fazlasının gelecek 5 yıl içinde devreye alınabileceğini bildirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler