1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Mersin nükleer karşıtları eylem yaptı

Mersin nükleer karşıtları eylem yaptı

Enerji Günlüğü - Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, Akkuyu NGS çalışmalarının usulsüz şekilde sürdürüldüğü nedeniyle eylem yaparak...

Mersin nükleer karşıtları eylem yaptı

Enerji Günlüğü - Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, Akkuyu NGS çalışmalarının usulsüz şekilde sürdürüldüğü nedeniyle eylem yaparak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan randevu talep ettiler.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, Akkuyu NGS A.Ş.’nin sponsorluğunda yapılacak ‘Doğu Akdeniz’de Enerji Güvenliği Kongresi’ne katılmak üzere hafta sonunda Mersin’e geleceğini belirttikleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan randevu talep etti.

ÇED SÜRECİ TAMAMLANMADAN İNŞAAT TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

Mersin NKP üyeleri, öğle saatlerinde Akkuyu NGS Toplum Bilgilendirme Merkezi önünde toplanarak eylem yaptı. ‘Nükleer Santral İstemiyoruz’ yazılı pankart açan çevrecilere, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da destek verdi. Burada NKP adına açıklama yapan Ful Uğurhan, Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapımı planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşaatının hukukun bütün kuralları çiğnenerek devam ettiğini öne sürdü. Çevre Kanunu’nun 10. maddesine göre, Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci tamamlanmadan inşaat alanında hiçbir çalışma yapılamayacağını söyleyen Uğurhan, “Oysa Mersin Milletvekili Sayın Aytuğ Atıcı’nın incelemeleri ve Mersin Barosu’nun talebi üzerine Gülnar Asliye Hukuk Mahkemesi’nce yapılan tespit sırasında gözlendiği üzere inşaat tüm hızıyla devam etmektedir” dedi.

AKKUYU NGS AÇIKLAMA YAPIP İDDİALARI REDDETMİŞTİ

Akkuyu NGS A.Ş. tarafından yapılan açıklamada bunun gerçek olmadığının iddia edildiğini ifade eden Uğurhan, inşaat alanında çok sayıda ağaç kesildiğinin tel örgülerin dışından bile görüldüğünü, plakası olmayan kamyonların çalıştığını dile getirerek, “Biz gördüklerimize mi inanacağız, yoksa sizin gerçeği yansıtmayan söylemlerinize mi?” diye sordu.

BİLİMSEL BİR KONGREYE NÜKLEER SANTRAL YAPACAK ŞİRKETİN SPONSOR OLMASI ETİK Mİ?

Mersin’de 14-16 Aralık 2013 tarihleri arasında Toros Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesi tarafından Akkuyu NGS ile Rosatom’un sponsorluğunda uluslararası bir kongre düzenleneceği bilgisini veren Uğurhan, ‘Doğu Akdeniz’de Enerji Güvenliği’ konulu bilimsel bir kongreye nükleer santral yapacak şirketin sponsor olmasının etik olup olmadığını sordu. Mersin sınırları içindeki bir üniversitenin, Mersin halkının 37 yıldır mücadele ettiği bir konuda böyle bir kongrenin düzenleyicisi olmasından büyük üzüntü duyduklarını da kaydeden Uğurhan, “Bunu kentimize ihanet etmek olarak algılıyor ve Toros Üniversitesi’nin derhal kongreden çekilmesini istiyoruz” ifadesini kullandı.

BAKAN YILDIZ’DAN RANDEVU TALEBİ

Kongreye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katılacağını ve 14 Aralık Cumartesi günü Mersin’e geleceğini söyleyen Uğurhan, böyle önemli bir konuda görüşlerinin alınmasını istediklerini belirterek, Bakan Yıldız’dan randevu talep etti. Randevu taleplerinin geri çevrilmemesini dilediklerini vurgulayan Uğurhan, “Geri çevrildiğimiz takdirde tepki vereceğimizi ve bundan da bu duruma sebep olanların sorumlu olacağını belirtiyoruz” şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTELERE ‘KONGREDEN ÇEKİLİN’ ÇAĞRISI

CHP Milletvekili Atıcı da Mersin halkının nükleer santral kurulmaması için 37 yıldır mücadele verdiklerini belirtti. Bu direnci kırmak için çeşitli yöntemler denendiğini ifade eden Atıcı, şimdi de üniversiteler kullanılarak yapılanın sempatik gösterilmeye çalışıldığını öne sürdü. Mersin halkının zeki ve deneyimli olduğunu, bunlara kanmayacağını vurgulayan Atıcı, muhataplarının buradaki nükleer şirket değil, bu şirketlere izin veren AK Parti Hükümeti olduğunu söyledi. Nükleer santral alanında binlerce ağaç kesildiğini, onlarca iş makinesinin çalıştığını gördüğünü anlatan Atıcı, “Taş ocağı işletiyoruz dediler. Uluslararası anlaşmalarla tahsis edilen nükleer santral alanında taş ocağı işletilmesine siz inanıyor musunuz” diyerek, buna izin verenlerin suç işlediklerini ileri sürdü.

Hafta sonunda gerçekleştirilecek kongrenin sponsorluğunu Rosatom ve Akkuyu NGS şirketlerinin yapacağını ifade eden Atıcı, şunları kaydetti: “Yani Mersin’e nükleer santral kuracak olan firmalar enerji güvenliği konusunda burada bir kongre yapıyorlar ve maalesef bu kongrenin düzenleyicileri Hacattepe ve Toros Üniversiteleri. Hacettepe Üniversitesi bizim derdimizi anlamayabilir ama Toros Üniversitesi bizim bu onurlu mücadelemizin en yakın şahididir, Mersin’in bağrından kopan bir üniversitedir. Biz buradan sesleniyoruz; Toros Üniversitesi’nin ve Hacettepe Üniversitesi’nin yetkilileri derhal bu kongreden çekiliniz. Mersin halkına ihanet etmeyiniz. Eğer çekilmezseniz Mersin halkı 37 yıldır sürdürdüğü bu direnişi sürdürmeye devam edecek ve her toplantısında sizleri kötü bir şekilde anacaktır.”

Açıklamaların ardından bir süre slogan atan nükleer karşıtlarının eylemi olaysız sona erdi.

Kaynak: IHA

Önceki ve Sonraki Haberler