1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Metan gazı emisyonları yüzyıl sonuna kadar 3-4 ℃ ısınmaya yol açabilir

Metan gazı emisyonları yüzyıl sonuna kadar 3-4 ℃ ısınmaya yol açabilir

2000'li yılların başından itibaren yılda yüzde 9 artan küresel metan gazı emisyonlarının bu yüzyılın sonuna kadar 3-4 ℃ ısınmaya yol açabileceği kaydedildi.

Metan gazı emisyonları yüzyıl sonuna kadar 3-4 ℃ ısınmaya yol açabilir

Enerji Günlüğü - 2000'li yılların başından itibaren yılda yüzde 9 artan küresel metan gazı emisyonlarının bu yüzyılın sonuna kadar 3-4 ℃ ısınmaya yol açabileceği kaydedildi.

Earth System Science Data (ESSD) ve Environmental Research Letters (ERL) adlı bilimsel dergilerde yayınlanan iki makale, küresel metan emisyonlarının şimdiye kadar kayda geçen en yüksek seviyelere ulaştığını gösteriyor ve bu gidişatın en son yayınlanan IPCC raporundaki kötümser senaryoya yakın seyrettiğini ortaya koyuyor. Her iki makaleye de katkı koyan Küresel Karbon Projesi’nde görevli araştırmacılar, 2000-2017 yılları arasındaki metan seviyelerinin, bu yüzyılın sonuna kadar 3-4 ℃ ısınmaya yol açabilecek bir eğilimde olduğuna dikkat çekiyorlar.

METAN EMİSYONLARI YILDA %9 ORANINDA ARTTI

Çalışmaya göre, yıllık metan emisyonları, 2000'li yılların başından itibaren yüzde 9 arttı. Isınma potansiyeli açısından bu değer, trafiğe 350 milyon adet araba eklenmesine veya Almanya’nın ya da Fransa'nın toplam emisyonlarının iki katına çıkması anlamına geliyor.

 Yalnızca 2017’de Dünyanın atmosferinde 600 milyon ton absorbe edilen metan gazının 100 yıllık bir süreçte atmosferdeki ısıyı tutmada karbondioksitten 28 kat daha etkili olduğu görülüyor. Makalenin ortaya koyduğuna göre, tüm metan emisyonlarının yarısından fazlası insan faaliyetlerinden kaynaklanıyor. Paris Anlaşması hedeflerine uygun şekilde tasarlanan sera gazı senaryolarında ise, araştırmada tespit edilen oranda artış beklenmiyordu. Raporda, metan emisyonlarının bu oranda artmaya devam ettiği durumda, Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmanın çok zor olacağı da vurgulanıyor.

Küresel ölçekte metan seviyelerindeki artışın temel nedeni ise fosil yakıt kullanımı ve büyükbaş hayvancılığı. 

Önceki ve Sonraki Haberler