1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Metrobüsü kullanan İstanbullu zamandan %64 tasarruf ediyor

Metrobüsü kullanan İstanbullu zamandan %64 tasarruf ediyor

Enerji Günlüğü - İstanbul’da metrobüs, sera gazı emisyonlarının azaltıp 392 milyon dolar tasarruf sağlarken, zamandan da % 65 tasarruf sağlıyor.Sürdürülebilir...

Metrobüsü kullanan İstanbullu zamandan %64 tasarruf ediyor

Enerji Günlüğü - İstanbul’da metrobüs, sera gazı emisyonlarının azaltıp 392 milyon dolar tasarruf sağlarken, zamandan da % 65 tasarruf sağlıyor.

Sürdürülebilir Ulaşım Derneği (EMBARQ Türkiye), Toplu Ulaşım Haftası kapsamında İETT ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Transist 2013 6. Ulaşım Sempozyumu’nda “Metrobüs Sistemlerinin Karşılaştırmalı Sosyal, Çevresel ve Ekonomik Etkileri” konulu araştırmalarının raporunu sundu.

İstanbul, Meksiko (Meksika), Bogota (Kolombiya), ve Yohanesburg’da (Güney Afrika) yapılan araştırmalara göre, Metrobüs kullanan bir yolcu yılda ortalama 28 gün tasarruf ediyor. İstanbul’da metrobüs kullanan bir yolcu ise, ulaşım zamanından tam %64 tasarruf ediyor.

Aynı zamanda, İstanbul’da metrobüs, sera gazı emisyonlarının azalmasını sağlayarak, bu sayede toplam 392milyon dolar tasarruf sağlandı.

İstanbul metrobüsü sağladığı 2,8’lik fayda-maliyet oranı ile araştırmada yer alan diğer şehirler olan Bogota, Meksiko ve Yohanesburg’daki benzerlerinden çok daha ileride. Bu oran Bogota’da 1,6 iken Meksiko ve Yohanesburg’da 1,2 oldu.

METROBÜS SİSTEMLERİ YARALANMA VE ÖLÜMLE SONUÇLANAN KAZALARI %40 AZALTIYOR

EMBARQ Türkiye – Sürdürülebilir Ulaşım Derneği raporunu sunan Direktör Arzu Tekir: “Dünya genelinde ‘Metrobüs’ sistemi uygulayan şehirlerden İstanbul, Meksiko (Meksika), Bogota (Kolombiya), Yohanesburg’da (Güney Afrika) ‘Metrobüsün Sosyal, Çevresel ve Ekonomik Etkileri’ üzerine yaptığımız araştırmada çarpıcı sonuçlar elde ettik. Metrobüs sistemleri yaralanma ve ölümle sonuçlanan kazaları %40 azaltıyor. Ayrıca sera gazı emisyonunu azaltarak çevreye ve ekonomiye katkıda bulunuyor. Öte yandan yolculuk zamanından %64,1 gibi ciddi bir oranda tasarruf ettiriyor. İstanbul metrobüsü ayrıca tüm gelir gruplarından insanların dengeli kullanımı ile dünyadaki diğer örneklerinden de ayrılıyor. Metrobüs kullanan bir yolcu, yolda harcadığı süre hesap edildiğinde yılda ortalama 28 gün tasarruf ediyor; diğer bir deyişle örneğin Şubat ayınızı geri kazanıyorsunuz.” dedi.

EMBARQ Türkiye Direktörü Arzu Tekir’e çalışmaları ve uluslararası karşılaştırma bilgileri veren rapor için bir teşekkür plaketi takdim edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler