1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Meyve suyu fabrikalarına kârlı geri dönüşüm projesi

Meyve suyu fabrikalarına kârlı geri dönüşüm projesi

Enerji Günlüğü - Enerji Verimliliği Derneği, süt ve meyve suyu fabrikalarına atık sularından para kazandıracak bir geri dönüşüm projesi modeli sunmaya...

Meyve suyu fabrikalarına kârlı geri dönüşüm projesi

Enerji Günlüğü - Enerji Verimliliği Derneği, süt ve meyve suyu fabrikalarına atık sularından para kazandıracak bir geri dönüşüm projesi modeli sunmaya hazırlanıyor. 

Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı İbrahim Çağlar, enerji verimliliği çalışmalarının sadece elektrikle sınırlı kalmayacağını belirtti. Sanayi alanında da çalışmaları bulunduğunu anlatan Çağlar şunları söyledi:

“Mesela süt, meyve suyu üreten fabrikalar atıklarını boşaltırlar ve atık parası da öderler. Şimdi bir fabrika sıvı atığın tamamını geri dönüşümle tekrar kullanabiliyor, yani sıfır atığa dönüştürüyor. Ve işletme yaptığı yatırımı da yaklaşık 4-4.5 yılda geri alıyor. Ve ondan sonrası hep kâr oluyor. Ortalama bir fabrikanın yapacağı yatırımı, 10 milyon dolar derseniz, fabrika bu 10 milyon dolarlık yatırımı 4 yılda amorti ediyor. Ondan sonra da her yıl 2.5 milyon dolar kazanıyor.”

Söz konusu modeli geliştiren fabrikaların sahibiyle görüştüklerini kaydeden Çağlar, “Bu benim bir rekabet avantajımdır diye bakmıyor sanayici. Bu know how'u kendisiyle aynı işi yapan bütün kuruluşlara öneriyor. Biz de bu modeli alacağız ve sanayiciye tanıtacağız. Modeli geliştiren işletmenin de reklamını yaparız” dedi.

ÇİMENTOCUYA ATIK ISIDAN YILDA 350 MİLYON TL

İbrahim Çağlar, sanayide verimlilik için verimsiz pompalama sistemlerinin yenilenmesi ve atık ısıdan elektrik üretiminin de önemli kalemler olduğunu anlattı. Çağlar’ın verdiği bilgiye göre yapılan hesaplamalar atık ısıdan elektrik üretilmesi yoluyla sadece çimento sektöründe yılda 350 milyon TL ek gelir elde edilebileceğini ortaya koydu. Bu yatırımların geri dönüş süresi ise yaklaşık 5-6 yıl. Verim artışı için pompaların değiştirilmesine yönelik yatırımların amortisman süresi ise 2-2,5 yıl olarak hesaplanıyor.

KOBİ’LERE GERİ DÖNÜŞÜM DESTEĞİ

Özellikle orta ölçekli sanayilerde sanayicilerin bu tasarruflar için yapılacak yatırıma ayıracak bütçeleri olmadığını anlatan İbrahim Çağlar şöyle konuştu:

“10 makineli bir konfeksiyon atölyesi düşünün yada 5 makineli bir plastik atölyesi düşünün zaten bunların kazançları belli ama tüketecekleri enerji yüksek. Biz dernek olarak bunların da önünü açacağız. Yapacağı yatırımın kendine ne kadar sürede geri döneceğini modelleyip ortaya koyacağız. Daha sonra finansman noktasında da yardımcı olup yatırıma yönlendireceğiz.”

Enerji verimliliği projeleriyle yıllık kazanç hedefi 15 milyar lira... TIKLAYINIZ!

Önceki ve Sonraki Haberler