1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Michigan eyaleti kapattığı NGS’yi açmak istiyor

Michigan eyaleti kapattığı NGS’yi açmak istiyor

ABD’de Mayıs’ta kapatılan Palisades NGS’nin yeniden açılması için kredi başvurusu yapıldı. Michigan Valisi de başvuruyu destekliyor.

Michigan eyaleti kapattığı NGS’yi açmak istiyor

Enerji Günlüğü - ABD Michigan’da Mayıs 2022’de kapatılan Palisades NGS’nin yeniden açılması için kredi başvurusu yapıldı. Michigan Valisi başvuruyu destekliyor. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Michigan eyaletinde Michigan Gölü kıyısında kurulu Palisades Nükleer Üretim İstasyonu’nun (Palisades NGS), yeniden faaliyete geçmesi planlanıyor. Tesis 6,994GWh kurulu güce sahipti. Karşılaştırma için Akkuyu NGS projesinin 4,8GWh’lik kurulu gücü örnek verilebilir. 

NÜKLEERİN YILDIZI YENİDEN PARLADI

Enerji dünyası tarihteki ilginç süreçlerden birini yaşıyor. Kontrol edilemeyen enerji fiyatları; karbonsuzlaşma çabalarına sekte vuran savaş hali ve piyasaların siyasi tasarruflardan çok daha fazla etkilenir hale gelmesi, nükleer santrallerin yıldızını yeniden parlattı. Türkiye’nin de aralarında olduğu birçok ülke nükleer santral kurmak istiyor; santrallerini kapatan ülkeler ise yeniden açmanın yollarını arıyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından, enerji ihracatında belirgin artış yaşayan ABD de kapattığı tesisleri yeniden ele alan ülkelerden biri. California’da faaliyet süresi 5 yıl uzatılan Diablo Canyon NGS’nin ardından; Michigan’daki Palisades NGS’nin de yeniden üretime başlaması isteniyor. 

1967 ile 1970 yılları arasında inşa edilen santral, 1973 yılında tam kapasiteyle çalışmaya başladı. 2018’e kadar aralıksız çalışan tesisin sahibi Entergy şirketi, bu tarihte Palisades NGS’yi kapatma kararı aldı. Ancak kapanış prosedürü 2022 ortasına kadar devam etti ve tesis, elektrik satış sözleşmesinin sona erdiği 20 Mayıs 2022 tarihinde üretimi durdurarak devreden çıktı. 

NGS’LERİN ÖMRÜNÜ UZATAN FON: CNC

Palisades NGS’nin kapanmasının ardından tesis, Haziran 2022’de Holtec International şirketine satıldı. Holtec ise kapanıştan kısa süre sonra, tesisi yeniden aktif hale getirmek amacıyla; federal düzeyde bir hibe programı olan Sivil Nükleer Kredi Programı (Civil Nuclear Credit - CNC) kapsamında kredi alabilmek için başvuru yaptı. CNC, nükleer reaktörlerin kullanımdan kaldırılmasını önlemeye yönelik bir fon işlevi görüyor. 

Michigan Valisi Gretchen Whitmer da ucuz, karbonsuz elektrik sağlayan ve 1.700 kişiye iş imkanı sunan tesisin yeniden açılması fikrini desteklediğini açıkladı. Vali Whitmer, Enerji Bakanı Jennifer M. Granholm’a bir mektup yazarak tesisin tekrar faaliyete geçmesini istediklerini bildirdi. 

California eyaletinde faaliyette bulunan Diablo Canyon NGS’nin de 2025 yılında kapatılması planlanıyordu; ancak üretime 5 yıl daha devam etmesi için tesisin sahibi olan Pacific Gas & Electric’e 1,4 milyar dolar finansman sağlandı.

Önceki ve Sonraki Haberler