1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Miller: Güney Akım kararımız kesin

Miller: Güney Akım kararımız kesin

Enerji Günlüğü - Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Güney Akım projesinin iptali ile ilgili kararlarının son karar olduğunu, konunun kendileri açısından...

Miller: Güney Akım kararımız kesin

Enerji Günlüğü - Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Güney Akım projesinin iptali ile ilgili kararlarının son karar olduğunu, konunun kendileri açısından tamamı ile kapandığını söyledi.

Rus devlet televizyonu Rossiya-1’e değerlendirmelerde bulunan Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Güney Akım projesinin iptali ile ilgili kararlarının son karar olduğunu, konunun kendileri açısından tamamı ile kapandığını ifade etti.

Miller, “Projenin durdurulması yönünde Avrupa Birliği’nin dikte ettiği siyasi tutum etkili oldu. Bu onların tercihi. Avrupa Parlamentosu 17 Nisan’da Güney Akım’ın yasaklanması yönünde karar aldı. Haziran ayında Avrupa Komisyonu Bulgaristan’a mektup gönderdi. Muhtemelen bu talep Güney Akım’ın inşası ve Rusya ile birlikte projeye dahil olmayı yasaklıyordu” dedi.

PROJE TAMAMEN KUŞATILDI

Projenin son altı aylık dönemde tamamen kuşatıldığını ifade eden Miller, topun Rusya’da olduğunu ifade etmenin, sadece vebali başkalarına atma girişimi olduğunu belirtti.

Bu süreçte zaman ve para kaybettiklerini, ancak bir kısım tecrübe ve bilgi sahibi olduklarını belirten Miller, “Biz şimdi Avrupa bürokrasisini çok iyi bildiğimizi söyleyebiliriz. Kim benzer bir durumun bir ay, iki ay ya da yarım yıl sonra olmayacağını garanti edebilir” eleştirisi getirdi.

KARAR 1 ARALIK’TA İKİ LİDERİN GÖRÜŞMESİNDE ALINDI

Güney Akım doğalgaz boru hattı projesinin iptali ile ilgili kararın 1 Aralık’ta Ankara’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmesinde alındığını belirten Miller, “Türkiye, Rusya’nın ne önerdiğinin ve pozisyonunun farkında. Onlar bunu biliyor. Bizim tutumumuz Türk tarafına aktarıldı. Bu tür gelişmeler görüşmeler sırasında tesadüfen ortaya çıkmaz. Ancak anlaşma kesinlikle iki lider arasındaki karardır.” dedi.

SORUMLULUK BULGARİSTAN’DA

Güney Akım’la ilgili Bulgaristan izin vermeden Karadeniz’in altından doğalgaz boru hattı döşenmesi ile ilgili çalışmaların başlamasının imkansız olduğunu hatırlatan Miller, “Bulgaristan’ın ekonomik sahasından geçecek. İnşaat için izin vermeden nasıl yapabiliriz? Burada izin yok. İnşaat için izin olmadığını not etmemiz gerekiyor. Buradaki faaliyet tamamen Bulgaristan tarafı ile ilgili olmalı. Sorumluluğu Avrupa Komisyonu’na yüklememek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

AVRUPA BİRLİĞİ DOĞALGAZ VANASINI TÜRKİYE’YE HEDİYE ETTİ

Miller, Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu’nun doğalgaz vanasını Türkiye’ye hediye ettiğini, Bulgaristan’ın ise kaybettiğini belirtti.

Batı Hattı’ndan gelen 18 milyar metreküp doğalgazın Bulgaristan üzerinden Türkiye ve Makedonya’ya verildiğini hatırlatan Miller, “Bulgaristan kaybetti. Bu ülke için durum kolay değil. Kaçırılan gelirden çok doğrudan kayıp var. Bulgaristan’a 3 milyar avro yatırım yapılmayacak. 6 bin istihdam imkanı olmayacak. Şimdi tüm bu kapasite yeni hatla birlikte Türkiye üzerinden yapılacak..” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE YENİ FIRSATI AB DİYALOĞUNDA KULLANABİLİR

Türkiye’nin yeni fırsatı Avrupa ile diyalogunda da yararlanabileceğini belirten Miller, “Biz de doğalgaz alanında Türkiye gibi yeni stratejik ortak kazandık. Türkiye doğalgaz piyasasında çok dinamik gelişen ülke. 2014 sonuçlarına göre doğalgaz alımı açısından Türkiye üçüncü sıradan ikinci sıraya yükseldi. Türkiye doğalgazda transit ülke olacak. Türkiye üzerinde 50 milyar metreküpün üzerinde Rus doğalgazı transit geçecek. Bu da kuşkusuz Türkiye’nin bölgede jeopolitik statüsünün artırılması anlamına geliyor. Türkiye Kuzey Avrupa’daki Almanya gibi, dağıtım merkezine dönüşüyor.” dedi.

AVRUPA PİYASASI İLE İLİŞKİ STRATEJİMİZ DEĞİŞİYOR

Güney Akım doğalgaz boru hattı projesinin iptalinin ardından Avrupalı müşterilerin doğalgazı Türk sınırından alacaklarını belirten Miller, “Bizim Avrupa piyasası ile ilişki stratejimiz değişiyor. Güney Akım doğalgaz boru hattı projesinin iptali konusu bizim pazardaki operasyon tarzımızın yeni bir başlangıcı olacak. Biz eskiden Avrupa piyasasında tüketiciye doğalgazı arz etmeyi planlıyorduk” dedi.

ZORLA AŞK OLMAZ

Zorla aşk olmadığını ifade eden Miller, “Eğer müşterimiz evinde almak istemiyorsa, üzerini giyip pazara gitmesi gerekiyor. Eğer hava soğuksa daha sıcak bir şeyler giymeli. Onlar bir kısım paketler alabilir. Üçüncü Enerji Paketi gibi. İçinin boş olmamasına dikkat edilmeli. Bizim açımızdan teslim noktası artık Türkiye-Yunanistan sınırındaki mağaza” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler