1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Milyonlar elektrikte serbestliğe koşuyor

Milyonlar elektrikte serbestliğe koşuyor

Enerji Günlüğü - Son 9 aylık dönemde kesintisiz şekilde artan serbest elektrik tüketicisi sayısı 500 bin adede dayandı. Bu hızla giderse önümüzdeki...

Milyonlar elektrikte serbestliğe koşuyor

Enerji Günlüğü - Son 9 aylık dönemde kesintisiz şekilde artan serbest elektrik tüketicisi sayısı 500 bin adede dayandı. Bu hızla giderse önümüzdeki yıl milyonlu rakamlardan bahsedilmesi mümkün.

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) verilerine göre Türkiye'de serbest elektrik tüketicisi sayısı Nisan 2013 tarihinden bu yana aylık bazda kesintisiz şekilde artıyor.

LİMİT AŞAĞI ÇEKİLİNCE SAYI ARTTI

Serbest tüketici sayısında Nisan 2013'te yüzde 43.67'lik bir artış yaşandı ve bu rakam 41 binden 96 bin adede yükseldi. Bu hızlı artışta, 1 Ocak 2012 tarihinde serbest tüketici limitinin yıllık 5000 kWh'a düşürülmesi etkili oldu. Uygulama yılbaşında başlamasına rağmen, serbest tüketici konumuna yükselmek isteyenler fiilen yılın ilk çeyreğinden itibaren bu imkandan yararlanmaya başlayabildi.

9 AYDIR KESİNTİSİZ YÜKSELİYOR

Nisan 2013 tarihindeki yüzde 43'lük oransal artışın ardından, izleyen aylarda da serbest tüketici sayısı artmaya devam etti. Her ne kadar Nisan 2013'teki gibi yüksek bir oran olmasa da adet bazında ciddi yükselişler oldu. Serbest tüketici ordusuna Mayıs ayında 41 bin, Haziran'da 30 bin, Temmuz'da 21 bin, Ağustos'ta 32 bin, Eylül'de 65 bin, Ekim'de 50 bin, Kasım'da 54 bin kişi daha eklendi.

YILBAŞINDA 500 BİNİ AŞAR

İçinde bulunduğumuz Aralık ayının ilk 12 gününde serbest tüketici olmayı tercih eden elektrik abonesi sayısında 60 bine yakın artış daha oldu. Böylece toplam serbest tüketici sayısı 450 bine dayandı.

YENİ YILDA MİLYONLARA ULAŞACAK

Bu artış hızına bakılırsa Türkiye'deki serbest elektrik tüketicisi sayısı yeni yıla varmadan 500 bin adede yükselecek. Yeni yılda 5000 kWh'lık serbest tüketici alt limiti rakamının 2500 kWh seviyesine düşürüleceği yönündeki haberler doğrulanırsa, önümüzdeki yıl içinde Türkiye'de serbest tüketici sayısının aritmetik şekilde, yani çok hızlı bir şekilde yükselmeye devam etmesi ve bu sayının milyonlar düzeyine ulaşması mümkün...

Mehmet KARA

ELEKTRİK FİYATLARI 1000 TL/MWh SEVİYESİNİ AŞTI! 

Önceki ve Sonraki Haberler