1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Mısır, Arap ülkelerinden petrol alacak

Mısır, Arap ülkelerinden petrol alacak

Enerji Günlüğü - Mısır, ülkedeki petrol yetersizliğini azaltmak ve başkan Muhammed Mursi'yi siyasi açıdan zor durumda bırakan nakit sıkıntısının...

Mısır, Arap ülkelerinden petrol alacak

Enerji Günlüğü - Mısır, ülkedeki petrol yetersizliğini azaltmak ve başkan Muhammed Mursi'yi siyasi açıdan zor durumda bırakan nakit sıkıntısının etkilerini yumuşatmak için Arap petrol üreticileri ile anlaşmaya verdi.

The Wall Street Journal Gazetesi'ne konuşan, Libyalı ve Mısırlı yetkililer Kahire'ye bir yıllık kredi ile ayda 1 milyon varile yakın ham petrol arzı yapılması için prensipte anlaşmaya varıldığını söyledi. Diğer bir OECD üyesi ülke Irak da Mısır'a ayda 4 milyon varil ham petrol arz edilmesi için taslak bir anlaşmanın kabul edildiğini belirtti. Ancak yetkililer, Irak'ın dokuz aylık kredi ve fiyat indirim talebini şiddetle reddettiğini ve bunun yerine ödemenin piyasa fiyatları üzerinden üç ayda faizsiz olarak yapılmasını teklif ettiğini bildirdi.

Mısır'ın, geçtiğimiz yıldan beri yaşadığı dizel yakıt eksikliği; gıda fiyatlarının artmasına, petrol istasyonlarında uzun kuyruklar oluşmasına ve elektrik kesintilerine neden oluyor. Ülkede geniş çaplı ekonomik sorunlar yaşanmasına neden olan yakıt eksikliği 2011 yılında Hüsnü Mübarek'i görevinden etmiş ve seçimden Mursi'nin zaferle ayrılmasına giden yolu açmıştı. Analistler ve yatırımcılar, Mısır'ın finansman sorunları yaşadığını ve IMF ile 4.8 milyar dolarlık kredi için yürütülen müzakerelerin kritik olduğunu belirtiyor. IMF yetkilileri, bu ayın başında Kahire'den herhangi bir anlaşmaya varmadan ayrılmıştı.

Mısır'daki petrol yetkililerinden biri, Egyptian General Petroleum Corp şirketinin Mısır sterlinindeki zayıflamaya bağlı olarak 5-7 milyar dolar arasındaki borcunu ödemekte zorlandığını belirtti. Dubai'deki Manaar Enerji müdürü Robin Mills, Irak ve Libya ile yapılan anlaşmaların Mısır'ın nakit sorunu için IMF ile anlaşma sağlanana dek geçici çözümler sunacağını belirtti. Yetkililere göre, Libya'nın Mısır'a sağlayacağı petrolün değeri 1 milyar dolar civarında olacak. Mevcut piyasa fiyatlarına göre hesaplandığında Irak ile yapılan anlaşmanın değeri ise ayda 400 milyon dolara yakın olacak.

Mısır hükümeti ile sanayi yetkilileri Mısır'da yaşanan petrol sorunlarını, yerel üretimin yetersizliğine, kara borsanın varlığına ve petrol ürünlerine verilen desteğin etkili olmamasına bağlıyor. Mübarek'in görevden düşürülmesinden bu yana toplumda yaşanan sorunlar nedeniyle Mısır'daki petrol ve doğalgaz arama çalışmaları azalmış durumda. Mısır'daki rafinerilerinin kapasite kullanımları yüzde 50'ye kadar geriledi.

IMF, geçtiğimiz yılın sonunda kurtarma paketi vermeye hazırdı ancak Mısır hükümeti, paketteki şartların çok tartışmalı olduğuna karar vermişti. IMF'nin kurtarma paketi için getirdiği ön şartlardan biri yapılan yakıt yardımlarının kesilmesi ancak ekonomistler, hali hazırda sosyal sorunlarla uğraşan bir ülkede yakıt yardımlarının azaltılmasının ucuz yakıta bağlı olarak yaşayan fakir Mısırlıları öfkelendireceğini belirtiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler