1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Mısır petrolde yönünü İran'a çevirdi

Mısır petrolde yönünü İran'a çevirdi

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan'ın petrol anlaşmasını askıya almasının ardından Mısır, İran ile yeni bir petrol anlaşması yapmak istiyor.Suudi...

Mısır petrolde yönünü İran'a çevirdi

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan'ın petrol anlaşmasını askıya almasının ardından Mısır, İran ile yeni bir petrol anlaşması yapmak istiyor.

Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Aramco'nun, Mısır'a petrol ürünleri sevkiyatını geçen ay durdurmasının ardından Mısır Petrol Bakanı Tarık El Molla, İran ile bir petrol anlaşması yapmak üzere İran'ı ziyaret edecek. 

Konuya yakın kaynakların reuters'a verdikleri bilgiye göre, Aramco ve EGPC arasında imzalanan anlaşma kapsamında Aramco Mısır'a beş yıl için ayda 700 bin ton petrol ürünü gönderecekti. Ayrıca Suudi Arabistan Mısır'a iç savaşın patlak verdiği 2013 yılından bu yana milyarlarca Dolar yardımda bulundu.

Enerji arz güvenliğini sağlamaya çalışan Mısır geçen hafta da Azeri devlet enerji şirketi SOCAR ile 2 milyon varil ham petrol alımı için bir ön protokol imzalamıştı. Ayrıca EGPC, Irak'ta bulunan Siba sahasından yüzde 20 pay alımı için Kuwait Energy ile bir anlaşma imzalamıştı. 

Suudilerin petrol ürünleri sevkiyatını geçen ay durdurmasının ardından Mısır, BM'de Suriye sorunu konusundaki oylamada Rusya lehine oy kullanmıştı.

İran ile olası bir petrol anlaşması halinde Mısır ile Suudi Arabistan arasında daha büyük bir anlaşmazlık çıkabileceği ifade ediliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler