1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nden Türkiye’ye Doğu Akdeniz kınaması

Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nden Türkiye’ye Doğu Akdeniz kınaması

Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye'yi Doğu Akdeniz’de devletler hukukuna aykırı tek taraflı eylemler ve provokasyon yapmakla suçlarken deniz hukukuna uyma çağrısı yaptı.

Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nden Türkiye’ye Doğu Akdeniz kınaması

Enerij Günlüğü - Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye'yi Doğu Akdeniz’de devletler hukukuna aykırı tek taraflı eylemler ve provokasyon yapmakla suçlarken deniz hukukuna uyma çağrısı yaptı.

enerji alanındaki işbirliğini geliştirmek üzere bir niyet anlaşması imzalayan Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye'yi Yunan hava sahasına yönelik sürekli ihlaller yapmakla suçlayan bir açıklama yayınladılar. Taraflar, açıklamada Türkiye'nin Yunanistan ve Kıbrıs münhasır ekonomik bölgelerinde yasa dışı eylemlerde bulunduğunu öne sürdüler.

Atina'da 9'uncusu düzenlenen Üçlü Zirvede yayınlanan açıklamada, Türkiye'ye yönelik kınama da yer aldı. Ankara'yı devletler hukukuna aykırı tek taraflı eylem ve provokasyonlar yapmakla suçlayan taraflar, Türkiye'ye uluslararası deniz hukukuna uyma çarısında bulundu.   

Bu arada Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve çevresinde barışa tehdit oluşturduğunu ileri sürdü. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN TEPKİ

Bu arada Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin ortak açıklamakına Türkiye'den tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, söz konusu ortak açıklamaya, "bölgedeki gerginliğin esas kaynağı Yunan/Rum ikilisinin maksimalist ve gayri hukuki deniz sınırı iddiaları ve Kıbrıs Türklerini yok saymalarıdır" ifadeleriyle tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, geçtiğimiz günlerde "Bir kez daha altını çizerek vurguluyorum; Akdeniz'de rotasını şaşıran cevabını alır" demişti. 

Doğu Akdeniz'de gerginlik, son dönemde bölgede Kıbrıs Cumhuriyeti adına çalışan araştırma gemilerinin Türk fırkateynleri tarafından Türk kara sularında oldukları gerekçesiyle geri gönderilmesiyle yeniden yükselişe geçmişti. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler