1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Mısır Türkiye’ye mesaj mı verdi?

Mısır Türkiye’ye mesaj mı verdi?

Mısır, karasularında ihale edeceği hidrokarbon sahası 18. blokun koordinatlarını değiştirdi. Bu durum, deniz yetki alanları konusunda olumlu açıklamalarda bulunan Türkiye’ye bir mesaj olarak yorumlandı.

Mısır Türkiye’ye mesaj mı verdi?

Enerji Günlüğü - Mısır, karasularında ihale edeceği hidrokarbon sahası 18. blokun koordinatlarını değiştirdi. Bu durum, deniz yetki alanları konusunda olumlu açıklamalarda bulunan Türkiye’ye bir mesaj olarak yorumlandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçen hafta yaptığı açıklamada, Mısır'ın geçen ay Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri için başlattığı ihalelerde ve Yunanistan'la imzaladığı anlaşmada Türkiye’nin kıta sahanlığı sınırlarına saygılı hareket ettiğine dikkat çekmişti. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Mısır'la deniz yetki alanları konusunu müzakere edebileceğini ve ilerde bir anlaşma imzalayabileceğini belirtmişti. Bu açıklamanın ardından harekete geçen Yunanistan ile görüşmeler yürüten Mısır, ihale edeceği Blok W18'in koordinatlarını değiştirdi. Ayrıca Egypt Oil Gas, Mart 2021 imtiyaz haritasını web sitesinden sildi. 

YUNANİSTAN: ENERJİ HARİTASI SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Öte yandan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Mısır ile yaşanan enerji haritası sorununun çözüldüğünü açıkladı. Yunanistan, Mısır'ın yayımladığı enerji haritasında gösterilen ve 28. Meridyen'in doğusuna sarkan W18 nolu parselin iki ülkenin deniz yetki alanlarının belirlenmesini öngören anlaşmaya aykırı olduğunu açıklamıştı.

“MISIR’IN ANLAŞMAYA NİYETİ OLSA DEĞİŞİKLİĞE GİTMEZDİ”

Yunan ve Mısır Dışişleri Bakanlarının 8 Mart’ta gerçekleştirdikleri toplantının ardından Mısır tarafından yapılan bu değişikliğin Türkiye tarafından sınırlanan münhasır ekonomik bölgeyi tanıyacağı yorumunu önleme amaçlı olduğu ve Türkiye’ye gönderilen bir mesaj olabileceği kaydedildi. 

Petrol ve doğal gaz sektörünü yakından takip eden Doç. Dr. Sohbet Karbuz Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, Mısır’ın bu son adımıyla Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesini tanıyorum anlamına çekilebilecek seylerden kaçınırım mesajını vermiş olduğunu kaydetti. 

"Eğer Mısır Türkiye ile bir anlaşmaya varmak icin çaba gösteriyorum diye yeşil ışık yakmış olsaydı değişikliğe gitmezdi” diyen Karbuz, Yunanistan’ın da baskısını unutmamak gerektiğine vurgu yaptı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler