1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye ve Mısır ilişkilerin normalleşmesi için görüştü

Türkiye ve Mısır ilişkilerin normalleşmesi için görüştü

Türkiye ile Mısır, Doğu Akdeniz’de bir deniz yetki alanı imzalanmasını da içeren ilişkilerin normalleşmesi için istikşafi görüşme gerçekleştirdi.

Türkiye ve Mısır ilişkilerin normalleşmesi için görüştü

Enerji Günlüğü - Türkiye ile Mısır, Doğu Akdeniz’de bir deniz yetki alanı imzalanmasını da içeren ilişkilerin normalleşmesi için istikşafi görüşme gerçekleştirdi.

Türkiye ile Mısır arasında ilişkilerin normalleşmesini amaçlayan istikşafi görüşme dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde dün Kahire’de gerçekleşti. 2013’ten bu yana dip noktasında olan ikili ilişkilerin normalleştirilmesi için önemli bir adım olan toplantının ana gündem maddesi ise zengin enerji kaynaklarına yataklık eden Doğu Akdeniz’de yeni anlaşma olasılıkları oldu. 

Doğu Akdeniz sularında Türkiye'nin Libya'yla; Mısır'ın da Yunanistan'la ve Kıbrıs'la imzaladığı deniz yetki alanları anlaşması bulunuyor. Yunanistan’la yakın iş birliğini sürdüren Mısır’ın Türkiye’nin hassasiyetlerini dikkate alması ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz tezlerinde Mısır’a Yunanistan’ın tanıdığından daha geniş bir alan tanıması, iki ülke arasında bir anlaşmanın mümkün olduğu şeklinde yorumlanıyor. 

Nitekim Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Mart ayı başında yaptığı açıklamada, Mısır'ın Şubat ayında Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri için başlattığı ihalelerde ve Yunanistan'la imzaladığı anlaşmada Türkiye’nin kıta sahanlığı sınırlarına saygılı hareket ettiğine dikkat çekmişti. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Mısır'la deniz yetki alanları konusunu müzakere edebileceğini ve ilerde bir anlaşma imzalayabileceğini belirtmişti. Bu açıklamanın ardından Mısır, ihale edeceği Blok W18'in koordinatlarını değiştirmişti. Bu da Mısır'ın Türkiye ile bir deniz yetki alanı anlaşmasının çok da kolay imzalanmayacağı mesajı olarak yorumlanmıştı. Bununla birlikte Mısır’ın Doğu Akdeniz gazını Avrupa pazarına ulaştırmak için Türkiye ile işbirliğine yanaşabileceği kaydediliyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler