1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. MMO: Elektrik ve doğalgaz faturası asgari ücretin %16’sı

MMO: Elektrik ve doğalgaz faturası asgari ücretin %16’sı

Enerji Günlüğü - MMO, son yapılan zamlarla birlikte asgari yaşam standardında dört kişilik bir ailenin aylık elektrik ve doğalgaz faturasının asgari...

MMO: Elektrik ve doğalgaz faturası asgari ücretin %16’sı

Enerji Günlüğü - MMO, son yapılan zamlarla birlikte asgari yaşam standardında dört kişilik bir ailenin aylık elektrik ve doğalgaz faturasının asgari ücretin % 16,11’i kadar olduğunu açıkladı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener imzasıyla elektrik ve doğal gaz satış fiyatlarında 1 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tüm tüketici gruplarını etkileyen artışlarla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, yıl başından bugüne elektrik fiyatlarının % 33,00-45,5 oranında arttığı kaydedilerek, “Asgari yaşam standardında dört kişilik bir ailenin aylık 230 kWh tüketimi ile elektrik faturası da 126 TL’yi geçen bir konutun; aylık doğal gaz ve elektrik faturası 258,33 TL’ye varmaktadır. Bu tutar 1.603,12 TL olan asgari ücretin % 16,11’idir” denildi.

KAMU DESTEĞİ YALNIZCA DAR GELİRLİLERE VERİLMELİ

Doğalgazla elektrik üreten santrallara gaz, maliyet rakamlarının altında verildiği, yatırımcı özel şirketlerin kamu zararı pahasına desteklendiği kaydedilen açıklamada, Kamusal desteğin yalnız dar ve sabit gelirlilere ve emekçilere sağlanması gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada ayrıca elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki artışın başka birçok ürün ve hizmetin fiyat artışlarının da gerekçesi olacağı ve enflasyon oranı düşmek bir yana % 30’ları aşabileceği de ifade edildi. 

Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu tarafından yapılan ve 13.08.2018 tarihinde kamuoyuna açıklanan Elektrik ve Doğal Gaz Fiyatlarına Yapılan Son Zamların Analizi başlıklı kapsamlı çalışmada, konutlardan sanayiye bütün toplumu etkileyen zamların neden 1 Ağustos’ta uygulandığını, geciktirilip-geciktirilmediğini, gerekçelerini, olası sonuçlarını, fiyatlarının belirlenmesine yönelik düzenlemelerin durumu irdelemişti. 

MMO: ELEKTRİK VE GAZ ZAMLARI DIŞA BAĞIMLI POLİTİKALARIN SONUCU

 
Önceki ve Sonraki Haberler