1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. MMO: Gaz sensörü kullanımı zorunlu hale getirilsin

MMO: Gaz sensörü kullanımı zorunlu hale getirilsin

Enerji Günlüğü - Makina Mühendisleri Odası, kombi, şofben, soba ve baca zehirlenmelerine karşı sıkı bir kamusal denetim kurulmasını, gaz sensörü kullanımının...

MMO: Gaz sensörü kullanımı zorunlu hale getirilsin

Enerji Günlüğü - Makina Mühendisleri Odası, kombi, şofben, soba ve baca zehirlenmelerine karşı sıkı bir kamusal denetim kurulmasını, gaz sensörü kullanımının da zorunlu hale getirilmesini önerdi.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, her yıl soba, şofben, kombi ve bu cihazların bacalarından kaynaklanan karbon-monoksit zehirlenmesi sonucu çok sayıda yurttaşın hayatını kaybettiğini hatırlattı. Çakar, dört gün önce İstanbul Fatih’te bir otelde kombi bacasından gaz sızması sonucu 23 kişinin zehirlenerek hastaneye kaldırıldığına, önceki gece de Zeytinburnu’nda bir evde, 5 yabancı uyruklu kişinin şofben kaynaklı karbon-monoksit zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.

PERİYODİK KONTROL ZORUNLU OLMALI
Ali Ekber Çakar, dağıtım şirketlerinin kendi şartnamelerine göre doğalgazın ilk devreye alınmasında gerekli kontrolleri yaptıklarını ancak yıllık kontrol ve denetimlerin herhangi bir yasal çerçeveyle belirlenmediğini anlattı. Bu yüzden gazın güvenli kullanımının sadece nihai tüketicinin duyarlılığına bırakıldığını kaydeden Çakar, "Gaz dağıtım şirketlerinin periyodik kontrol ve denetimleri yapması, ivedilikle ulusal düzeyde yasal bir statüye kavuşturularak zorunlu hale getirilmeli" dedi.

HER SEZON EN AZ BİR TEMİZLİK
Bacalı cihaz (şofben, kombi, soba) kullanımında da, standartlara uygun baca kullanımı ve bu bacaların her sezon en az bir kez temizlenmesinin zorunlu olmasını isteyen Ali Ekber Çakar, şunları söyledi:
"Mevcut düzenlemelerde bu konuda da bir boşluk bulunmakta, baca temizliği kullanıcının sorumluluğuna terk edilmektedir. Bu durumun da yasalarla güvence altına alınması ve kamusal denetimin sağlanması bir zorunluluktur. Diğer yandan bu cihazların ve bacaların her yıl yaz sezonunda, en geç sonbahar girişinde bakımlarının yapılması, emniyetle çalışmaları için bir zorunluluktur. Bu konuda gerekli yaptırımların mutlaka uygulamaya konulması gerekmektedir."

ALARM SENSÖRLERİ ŞARTI GETİRİLSİN
Ali Ekber Çakar, karbon monoksit gazının tehlikeli seviyeye ulaşması veya herhangi bir gaz kaçağı durumunda alarm veren sensörlerin kullanımının da yaygınlaştırılması ve zorunlu hale getirilmesini önerdi. TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak "her kış döneminde bacalı cihazların kullanımında dikkat edilecek hususlar konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye, toplumsal bilinç oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Çakar, "Bu konuda hazırladığımız broşürleri paylaşıma açıyoruz. Bu bilgi, broşür ve belgelere Odamızın www.mmo.org.tr adresli web sitesinden ulaşılabilmektedir. Bu tür ölümlü ve acı olayların yaşanmaması için ilgili tüm kurum, kuruluşlar ile kamuoyunu yukarıda aktardığımız bilgiler ışığında duyarlı olmaya davet ediyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler