1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Moğolistan başkentinde kömürü yasakladı

Moğolistan başkentinde kömürü yasakladı

Moğolistan, hava kirliliğini azaltmak için 15 Mayıs tarihinden itibaren başkent Ulanbator’daki çadır mahallelerinde ham kömür girişini yasakladı.

Moğolistan başkentinde kömürü yasakladı

Enerji Günlüğü - Moğolistan, hava kirliliğini azaltmak için 15 Mayıs tarihinden itibaren başkent Ulanbator’daki çadır mahallelerinde ham kömür girişini yasakladı.

Moğolistan Hükümetinin 2018 yılı 62 nolu kararıyla aşırı hava kirliliği nedeniyle başkent Ulanbator merkezini kapsayan 6 Belediyenin sınırları içinde faaliyet gösteren özel lisans sahibi elektrik ve termik santraller hariç diğer haneler, firmalar için 15 Mayıs 2019 tarihinden itibaren ham kömür yakma yasağı başlattı. 

İŞLENMİŞ KÖMÜR İLE HAVA KİRLİLİĞİ %40 AZALACAK

Moğolistan yönetimi, yasağı ihlal edenler için kanuni cezalar uygulayacak. Yasaklanan ham kömür yerine, çadır mahallede yaşayan halk artık işlenmiş kömür (briket) yakacak. Bu uygulama kapsamında ilk aşamada 25, 600, 900 kiloluk ve 1 tonluk paketlerle briketler satışa sunulacak. 

Başkentteki çadır mahalle halkı kış döneminde 1,2 milyon ton ham kömür yakıyordu ve şayet önümüzdeki kış döneminde ham kömür kullanmayıp yeni briketleri yakarsa hava kirliliği %30-40 oranında azalması öngörülüyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler