1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Moldova Gazprom’dan doğal gaz almayacak

Moldova Gazprom’dan doğal gaz almayacak

Moldova, Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom'dan doğal gaz almayacak. Ülke gazı daha düşük bir fiyatla Avrupa pazarından tedarik edecek.

Moldova Gazprom’dan doğal gaz almayacak

Enerji Günlüğü - Moldova Enerji Bakanı Viktor Parlicov, Rus enerji devi Gazprom'dan artık doğal gaz alımı yapmayacaklarını açıkladı.  Parlicov, doğal gazı Avrupa pazarından Gazprom'a göre daha düşük bir fiyatla alacaklarını ifade etti. 

Gazprom'un günlük 5,7 milyon metreküp arzı, sözleşmenin gerektirdiğinden daha az ve bu, yalnızca Moldova'nın doğu sınırında yer alan ve Sovyetler Birliği çökerken bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı Transdinyester bölgesi tarafından kullanılıyor.

Parlicov, bir hafta önce yaptığı açıklamada Moldova'nın ülkedeki enerji fiyatlarından kaynaklanan krizleri ve ayrılıkçı Transdinyester bölgesindeki sıkıntıları önlemek için Gazprom ile gaz tedarik sözleşmesini sürdüreceğini söylemişti. 

RUS YANLISI AYRILIKÇI BÖLGE RUS GAZINA MUHTAÇ

Ukrayna ile Avrupa Birliği üyesi Romanya arasında kalan Moldova, Aralık 2022'de Gazprom'dan gaz alımını bıraktı ve AB'nin mali desteğiyle artık Batılı kaynaklara güveniyor. Uluslararası tanınırlığa sahip olmayan Transdinyester, kışa dayanabilmek ve Moldova'nın geri kalanında kullanılan elektriğin %80'ini piyasa oranlarından daha ucuza üreten bir termik santrali beslemek için Gazprom'un sevkıyatlarına ihtiyaç duyuyor. Moldovalı yetkililer Transdinyester'in doğalgaz borcunun yaklaşık 10 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler