1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Moldova ilk kez Rusya dışından gaz satın aldı

Moldova ilk kez Rusya dışından gaz satın aldı

Moldova, Polonyalı PGNiG şirketinden  1 milyon metre küp doğal gaz aldı. Böylece ilk kez Rusya dışında bir kaynaktan doğal gaz satın almış oldu. 

Moldova ilk kez Rusya dışından gaz satın aldı

Enerji Günlüğü - Moldova, Polonyalı PGNiG şirketinden  1 milyon metre küp doğal gaz aldı. Böylece ilk kez Rusya dışında bir kaynaktan doğal gaz satın almış oldu. 

Avrupa ülkesi Moldova, içinde bulunduğu doğal gaz krizinden çıkmaya çalışıyor. Rus kamu doğal gaz devi Gazprom’un birikmiş doğal gaz borcu nedeniyle doğal gaz vanalarını kapatmakla tehdit ettiği ülke doğal gaz tedariğini çeşitlendirme yolunda ilk adımı attı. Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu, 25 Ekim Pazartesi günü Polonyalı kamu enerji şirketi PGNiG’den 1 milyon metre küp doğal gaz satın aldıklarını açıkladı. Avrupa Birliği'nin doğal gaz tedarik etmenin farklı yollarını bulmaları için kendilerine öneride bulunduğunu belirten Popescu, bu kararla ülkesinin "tarih yazdığını" söyledi. 

MOLDOVA YENİ ANLAŞMA İMZALAMADI

Daha önce Gazprom haricinde bir kaynak kullanmayan Moldova’nın Rusya ile tedarik anlaşması Eylül ayı sonunda sona erdi. Moldova, güncellenen anlaşmada fiyatın artması üzerine yeni bir anlaşma imzalamadı. Bunun üzerine Gazprom’un gaz arzını kısması nedeniyle Moldova, gaz rezervlerini güvence altına almak üzere bir ay sürecek olağanüstü hâl ilan etti. 

Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov ise, Moldova'nın birikmiş doğal gaz borcu olduğunu, ödemediği takdirde de gaz aktarımının durdurulacağını açıkladı. Gazprom Moldova’nın 709 milyon dolarlık borcu olduğunu belirtiyor. Moldova ile Gazprom arasında bir uzlaşma sağlanamaması halinde ülkeyi zorlu bir kışın bekleyeceği kaydediliyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler