1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Morningstar: ABD LNG’si Avrupa’ya ulaşmasa bile fiyatları düşürecek

Morningstar: ABD LNG’si Avrupa’ya ulaşmasa bile fiyatları düşürecek

Enerji Günlüğü - Atlantic Council Küresel Enerji Merkezi Kurucu Direktörü Richard L. Morningstar, ABD LNG’sinin Avrupa piyasalarına ulaşmasa bile Avrupa...

Morningstar: ABD LNG’si Avrupa’ya ulaşmasa bile fiyatları düşürecek

Enerji Günlüğü - Atlantic Council Küresel Enerji Merkezi Kurucu Direktörü Richard L. Morningstar, ABD LNG’sinin Avrupa piyasalarına ulaşmasa bile Avrupa pazarında rekabetçi ve şeffaf bir pazar oluşmasına neden olacağını ve doğalgaz fiyatlarını düşüreceğini söyledi. 

ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Atlantic Council, İstanbul’da “LNG’nin Yaygınlaşması ve Kaya Gazı Devrimi ortamında Bölgesel Gaz Piyasalarındaki Yeni Dinamikler” adlı bir toplantı düzenledi. Toplantıda gerçekleştirilen oturumda değerlendirmelerde bulunan Atlantic Council Küresel Enerji Merkezi Kurucu Direktörü ve ABD’nin eski Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Emekli Büyükelçi Richard L. Morningstar, “ABD Avrupa'ya bir damla LNG ihracatı yapmasa bile, onunu ulaşılabilir olması fiyatları düşürecektir. Rus Gazprom’un monopol olarak hareket etmesine engel olacaktır. LNG ikincil doğalgaz kaynağı olarak boru hattı gazı fiyatlarını düşürecektir. Avrupa pazarında rekabetçi bir pazar oluşmasına neden olacaktır” dedi.

TÜRKMEN GAZININ AVRUPA’YA ULAŞMASINI BEN GÖREMEM

Trans Hazar Boru Hattı konusunun uzun süredir gündemde olduğunu ve yaşama geçme konusunda yol katedilmediğini kaydeden Morningstar, “Umarım 25 yıl daha yaşar ve Türkmen gazının Avrupa’ya ulaşmasını görürüm” ifadesini kullandı. 

“ABD de Rusya gibi LNGyi politik silah olarak kullanacak mı?” Sorusu üzerinde ise Morningstar, ABD’nin bunu istese bile yapamayacağını, doğalgaz kaynaklarına sahip olan çok fazla ülke olduğunu ve bunun mümkün olduğunu sanmadığını kaydetti. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul

Önceki ve Sonraki Haberler