1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Morningstar: Türkiye enerji güvenliğinde önemli bir paydaş olacak

Morningstar: Türkiye enerji güvenliğinde önemli bir paydaş olacak

Küresel Enerji Merkezi'nin kurucu Direktörü ve Başkanı Richard L. Morningstar, Türkiye olmasaydı Avrupa’ya Rus gazına alternatif kaynaklardan gaz tedarikinin mümkün olmayacağını söyledi. 

Morningstar: Türkiye enerji güvenliğinde önemli bir paydaş olacak

Enerji Günlüğü - Küresel Enerji Merkezi'nin kurucu Direktörü ve Başkanı Richard L. Morningstar, Türkiye’nin önümüzdeki on yıllarda bölgesel enerji güvenliğinin sağlanmasında önemli bir paydaş olacağını söyledi. 

Küresel Enerji Merkezi'nin kurucu Direktörü ve Başkanı Richard L. Morningstar, Atlantic Council Regional Clean Energy Outlook Conference 2022'ye uzaktan bağlantı ile katıldı. Morningstar yaptığı değerlendirmede, enerji açısından Türkiye’nin önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, bu hafta yapılan müzakerelerin ve görüşmelerin önümüzdeki yıllarda Türkiye’yi bir enerji hub’ı haline getireceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin eski Avrupa Birliği ve Azerbaycan Büyükelçiliği görevlerinde de bulunmuş olan Morningstar, Rusya-Ukrayna savaşına değinerek, “Avrupa enerji konusunda savaş öncesi duruma dönebilecek mi?” sorusuna yanıt aradı. Morningstar, “Türkiye’nin önümüzdeki on yıllarda bölgesel enerji güvenliğinin sağlanmasında önemli bir paydaş olacağını düşünüyorum. Buradaki enerji geçişi konusunda Türkiye’nin rolünün önemli olacağını düşünüyorum. Türkiye’nin yeşil enerjiye geçişte önümüzdeki dönemde anlatabilecek bir hikayesi olacak” ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE ABD’NİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ORTAĞIDIR”

Türkiye’nin özellikle alternatif enerji yolları açısından her zaman ABD’nin Ortadoğu’daki ortağı olduğunu kaydeden Morningstar, “Yıllar içinde iniş çıkışlarımız olsa da özellikle enerji konusundaki işbirliğimiz tutarlı bir ilişkinin temsilcisidir. ABD Türkiye gibi bir partnere sahip olmaktan onur duyuyor” dedi. 

“BTC TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİMİZİN SONUÇLARINDANDIR”

Bugün itibariyle 1.2 milyarlık bir hacme sahip olan Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattının da Türkiye ile işbirliklerinin sonuçlarından biri olduğunu kaydeden Morningstar, Avrupa’ya Rus gazına alternatif kaynaklardan gaz tedarikinde de Türkiye’nin olağanüstü bir rol oynadığını ifade etti. Özellikle Türkiye’den geçen boru hatlarıyla bu başarının yakalandığını belirten Morningstar, “Azerbaycan ve AB arasında Avrupa’ya ihracat rakamlarının 2027’ye kadar iki katına çıkarılmasına yönelik bir anlaşma var. Önemli bir husus da bu anlaşma sayesinde hidrojen üretiminin önünde de yeni kapılar açıldı. Türkiye olmasaydı bunları yapamazdık. Türkiye önümüzdeki on yıllarda bölgesel enerji güvenliğinin sağlanmasında önemli bir paydaş olacağını düşünüyorum. Buradaki enerji geçişi konusunda Türkiye’nin rolünün önemli olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü/ İstanbul

 

Önceki ve Sonraki Haberler