1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Moskova ve Minks`in arasına tiner girdi

Moskova ve Minks`in arasına tiner girdi

Enerji Günlüğü - Belarus'un Rusya'dan aldığı petrole gümrük vergisi ödememek için bu ülkeye inceltici ve tiner ihraç etmesi, Moskova'yı rahatsız etti.Rusya-Belarus...

Moskova ve Minks`in arasına tiner girdi

Enerji Günlüğü - Belarus'un Rusya'dan aldığı petrole gümrük vergisi ödememek için bu ülkeye inceltici ve tiner ihraç etmesi, Moskova'yı rahatsız etti.
Rusya-Belarus Birleşik Bakanlar Kurulu'nun Aralık oturumu öncesinde 2013 yılında Rus petrolünün Belarus’a tedariki ve karşılığında Rusya’ya ihraç edilen tiner konusundaki tartışmalar alevlendi. Geçtiğimiz Cuma günü Minsk’te yedincisi düzenlenen yatırım zirvesinde Moskova ve Minsk yönetimleri bu konuda yine anlaşma sağlayamadı. Belarus Başbakanı Yardımcısı Vladimir Semaşko, Rus mevkidaşı Arkadiy Dvorkoviç ile yaptığı görüşmede 2013 yılında 23 milyon ton petrol sevkiyatı konusunda anlaşmaya varıldığını açıklasa da, Dvorkoviç bu konuda henüz mutabık kalınmadığını, görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
Moskova, Belarus’un gümrük vergisi ödemediği Rus petrolü karşılığında Minsk yönetiminin gümrük ödemelerini yapmamak amacıyla Rusya’ya inceltici ve tiner yollamasından rahatsız. Moskova, Rusya hazinesinin kayba uğramaması için bu uygulamanın bir an önce durdurulmasını istiyor. Belarus, tiner sevkiyatlarını Ağustos’ta durdurduğunu açıklasa da Moskova'daki yetkililer, Rusya'nın bu konuda 1.5-2.5 milyar dolar zarara uğradığını hesaplıyor.
Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç, azaltılan petrol sevkiyatlarının eski düzende devamına karar vermek için iki ülke arasındaki enerji bilançosunun, ortak bütçenin ve Rus sermayesinin Belarus’taki şirketlere katılımın görüşüleceği Rusya-Belarus Birleşik Devleti Bakanlar Kurulunun Aralık oturumunu bekliyor.

Erkan Özdemir

Önceki ve Sonraki Haberler