1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Motorinde yerli üretim 11 milyon tona ulaşacak

Motorinde yerli üretim 11 milyon tona ulaşacak

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin büyük oranda ithal ettiği akaryakıt ürünlerinden motorinde yerli üretim, Tüpraş'ın fuel oil dönüşüm projesi sayesinde...

Motorinde yerli üretim 11 milyon tona ulaşacak

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin büyük oranda ithal ettiği akaryakıt ürünlerinden motorinde yerli üretim, Tüpraş'ın fuel oil dönüşüm projesi sayesinde önümüzdeki aylardan itibaren yıllık 11 milyon tona yükselecek.

Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Holding'in 9 aylık finansal sonuçlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye ekonomisinde üçüncü çeyrekte, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmasıyla siyasi riskin azaldığını, yurtdışındaki görece iyimser havanın etkisiyle de olumlu bir faaliyet ortamının ortaya çıktığını belirtti.

Yılın ikinci çeyreğinde oldukça zayıf bir görünüm sergileyen yurtiçi talebin üçüncü çeyrekte sınırlı da olsa toparlanma sinyalleri verdiğini kaydeden Durak "Ancak yine de yılın ilk dokuz ayında uzun dönem ortalamalarının altında kaldı" dedi.

Petrol fiyatlarının üçüncü çeyrekte OPEC dışındaki ülkelerden kaynaklanan yüksek petrol arzıyla azaldığını kaydeden Durak şunları söyledi:

"Eylül ayını 95$/varil den kapadı. Bu düşüşün, önümüzdeki dönemde hem cari işlemler açığı hem de enflasyon üzerinde olumlu yansımalarının olması bekleniyor. İç talep açısından zayıf bir sene olmasına ve faaliyet gösterdiğimiz tüketici sektöründeki daralmalara rağmen Koç Topluluğu olarak yatırımlarımıza tüm hızıyla devam ettik."

Art arda gelen yatırım haberlerinin Koç Topluluğu'nun Türkiye'nin geleceğine ve potansiyeline olan inancının en büyük göstergesi olduğuna dikkat çeken Turgay Durak şöyle devam etti:

"Tüpraş İzmit Rafinerisi'ni dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden biri haline getirecek olan Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nde son dönemece girildi. Ülkemiz ekonomisine sağlayacağı önemli katma değerin yanı sıra projenin devreye alınması ile cari açık da yıllık yaklaşık 1 milyar dolar azalacaktır. Test çalışmalarına başlanan Fuel Oil Dönüşüm Tesisinin açılışını önümüzdeki aylarda gururla gerçekleştireceğiz. 3.5 milyon tonu beyaz ürün olmak üzere yılda 4.2 milyon ton ürün üretecek olan proje sayesinde, Tüpraş rafinerileri tam kapasite çalışabilecek ve Türkiye'nin büyük oranda ithalatla karşıladığı dizel ihtiyacının 2.9 milyon tonu Fuel Oil Dönüşüm Tesisinden olmak üzere, 11 milyon tonu yerli üretimle karşılanabilecektir."

Önceki ve Sonraki Haberler