1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Mozambik kırsalda elektrik erişimini güneşle arttıracak

Mozambik kırsalda elektrik erişimini güneşle arttıracak

Güney Afrika ülkesi Mozambik, kırsalda elektrik erişimini geliştirmek için beş güneş enerjili mini şebeke projesi hayata geçiriyor.

Mozambik kırsalda elektrik erişimini güneşle arttıracak

Enerji Günlüğü - Güney Afrika ülkesi Mozambik, kırsalda elektrik erişimini geliştirmek için beş güneş enerjili mini şebeke projesi hayata geçiriyor.

Mozambik Enerji Fonu (Funae) ve Belçika Kalkınma Ajansı (Enabel), ülkede kırsal elektrik erişimini iyileştirmek için beş solar mini şebeke projesi için bir ihale başlattı. Mini şebeke geliştiricileri ihaleye bu ayın sonuna kadar başvuru yapabilecekler.

Funae yaptığı açıklamada, teknik ve finansal fizibilite çalışmalarının üçünün Zambezi ilinde ve ikisinin de Nampula ilinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Beş güneş güneş enerjili minigrid projesi, Mozambik hükümetinin 2018 yılında başlattığı Kırsal Kalkınma için Yenilenebilir Enerji (RERD2) programının ikinci aşaması kapsamında inşa edilecek. 2023 yılına kadar kırsal alanlarda elektrik erişimini geliştirmeyi amaçlayan bu programa Belçika finansal olarak yardım ediyor.

Ülkenin kırsal alanlarında yaşayan halkın sadece yüzde 5’inin elektriğe erişimi bulunuyor. IRENA verilerine göre ülkenin güneş kurulum kapasitesi 2018 yılı sonunda sadece 17 MW. Ancak mevcut durumda geliştirilme aşamasında bulunan bir dizi güneş enerjisi projesi bulunuyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler